ПУ стартира стратегическа научноизследователска и иновационна програма

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:30 / 18.03.2023
704
От началото на 2023 година Пловдивският университет "Паисий Хилендарски“ започна изпълнението на Стратегическа научноизследователска и иновационна програма за развитие BG-RRP-2.004-0001-C01, финансирана от Националния план за възстановяване и устойчивост по Компонент "Иновативна България“, Инвестиция 1 "Програма за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации“ и Стълб 2 "Създаване на мрежа от изследователски висши училища в България“. Това съобщиха от висшето училище.

Програмата за развитие на Пловдивския университет е интерсекторна в областта на зелената икономика, екологичните решения и екосистемните услуги. Насочена е към изграждане на подход за оценка и устойчивост на екосистеми, включващ от една страна използване на природните ресурси, а от друга проследяващ взаимодействието на човешките общности с природата при обитаване на дадена екосистема, чрез приложение на нови технологични и социални модели.

Основните теми засягат пряко зелените иновации: принципи на зелената икономика, енергийна ефективност и енергоефективни технологии, технологии за пречистване, събиране и производство на енергия от отпадъци, устойчиво развитие на енергийната екосистема и др. Акцентира се върху технологични решения, които да се прилагат за постигане на основните цели в Европейските политики – нисък въглероден отпечатък, висок дял на възобновяема енергия, малки количества генерирани отпадъци и преработването им в биогорива.

За изпълнение на проекта са формирани изследователски научни групи, ръководени от водещи наши и международни изследователи, които ще работят за разгръщане на изследователския потенциал на учените, ще съдействат за разпространение на научните резултати и за развитие на иновационната култура на Университета. Планира се включване на млади учени, докторанти и постдокторанти.

Програмата предвижда стимулиране на научни изследвания, насочени към иновации и интелектуална собственост. На конкурсен принцип ще бъдат избрани и финансирани проекти на учени от Университета за провеждане на научноприложни и иновационни изследвания. Включени са дейности за защита на интелектуалната собственост и технологичен трансфер, обучение на членовете на научните групи в основите на защита на интелектуалната собственост, което ще им помогне при подготовката на заявки за патенти за изобретения и полезни модели.

При изпълнение на проекта се предвижда и активно международно сътрудничество с научни организации и университети в стратегическите за Университета научни направления.

Изпълнението на Програмата се ръководи от Управителен комитет с председател проф. д-р Теменужка Йовчева, която е зам.-ректор на висшето училище с ресор "Научноизследователска и издателска дейност".

Сформиран е Съвещателен борд, който ще оценява, контролира и дава стратегически насоки, свързани с развитието на Програмата. Негови членове са чуждестранни учени от научни организации, иноватори и бизнес лидери, представители на български бизнес организации и доказани експерти в приоритетните научните направления.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).