ПУ "Паисий Хилендарски" обявява 115 магистърски програми

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:39 / 30.08.2011
5138
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Със 115 магистърски програми ще стартира новата академична година Пловдивският университет "Паисий Хилендарски". Това съобщи зам.-ректорът на висшето училище доц. Жоржета Чолакова. Тя уточни, че до дни на сайта на университета ще бъде публикуван списъкът със специалностите и таксите за тях, а справочникът ще излезе от печат след 10 дни.

Най-голям брой магистратури е обявил Педагогическият факултет - общо 38, следват го Биологическият и Философско-историческият - съответно с 13 и 12 специалности. Най-малко са обявените програми в Юридическия факултет - "Право", "Международни отношения" и "Публична администрация". За тях ще могат да кандидатстват бакалаври с различна от юридическата подготовка, каза доц. Чолакова.

Факултетите на висшето училище тази година са представили специалности, които към момента са сред най-желаните от бъдещите магистри. За Биологическия факултет такива са "Микробиологичен контрол и безопасност на храни", "Биофармацевтична биохимия" и "Молекулярна биология и биотехнология".

Педагогическият факултет и тази година очаква голям брой записани за магистърските програми "Образователен мениджмънт", "Консултативна психология" и "Приложна психология". В последните 4-5 години първенството по брой кандидати във Факултета по икономически и социални науки държи специалността "Бизнес комуникации и връзки с обществеността", обясняват от там.

Сред атрактивните програми във Факултета по математика и информатика са "Софтуерни технологии" и "Бизнес информатика с английски език". Във Физическия на голям интерес се радват "Информационни и комуникационни системи" и "Инвестиционен мениджмънт в телекомуникациите", коментираха от Учебен отдел.

Наред с програмата "Актуална българистика", тази година очакванията на Филологическия факултет са, че ще се увеличи и броят на магистрите в "Актуална русистика" - езиковедски или литературоведски профил. Постоянен остава напливът за "Превод и интеркултурна комуникация" и "Превод за европейските институции", подчерта зам.-ректорът доц. Жоржета Чолакова.

Тя обясни, че за акредитираните бройки всеки факултет сам ще направи разпределението си. В Химическият факултет 10-те отпуснати места по държавен прием ще бъдат разпределени между първите десет кандидати с най-висок успех без значение от избраната от тях магистратура.

Във Филологическия за "Актуална българистика" акредитираните места в редовно обучение е 29 места, а за задочно - 12. Общо 5 места са предвидени за магистърската програма "Превод и интеркултурна комуникация".

Доц. Чолакова припомни, че и тази година програмите са в две разновидности - за специалисти и неспециалисти в съответната област. Когато магистърската програма е в различно направление от бакалавърската степен на студента тя ще се изучава 1-2 семестъра повече.

Съобразили сме редовната форма на обучение с факта, че голяма част от записващите магистратура работят, затова занятията ще се провеждат в дните петък, събота и неделя, поясни доц. Жоржета Чолакова.

Средната такса за платените магистърски програми във висшето училище е 500 лв. Най-високи са семестриалните вноски в Юридическия и във Факултета по икономически и социални науки - 800 лв. за трите специалности в първия и от 700 до 800 лв. във втория. Най-ниски са таксите за филолозите - 250 лв. за редовно и 190 лв. за задочно обучение, поясниха от Учебен отдел.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Военни демонстрираха различни техники и тактики в Пловдив
Малшанс споходи десетки пловдивчани
2130 пловдивчани имат възможност да изпитат напълно непозната тръ...
Започна транспортирането под полицейски съпровод на машините за г...
На 27 км от Пловдив: Едно от най-уникалните места на света с крис...
В Пловдив отпразнуваха края на 17-годишна сага по нетрадиционен н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).