Отново обсъдиха проекта "Въча"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:39 / 22.02.2013
4732
На 5-ти март ще стане ясно дали проектантите от британската фирма "АЕКОМ-ФЕЙБЪР МОНСЕЛ" ООД ще продължат работата по разработване на идейния проект за "Водоснабдяване на Пловдив от каскада Въча". Това се разбра след проведена среща в Министерството на регионалното развитие днес - 22 февруари. На нея участваха зам.-министърът Добромир Симидчиев, областният управител Здравко Димитров -човекът, който възроди работата по проекта, главният специалист на Областна администрация инж. Митко Стойчев и двама от представители на фирмата, изготвяща първата фаза (идейния проект), Джеймс Хадон и Каталин Паунеску. 

По време на разговорите стана ясно, че въпреки, че фирмата вече е изготвила и представила два варианта на идеен проект, те са се оказали неприложими. Причината е в грешно поставено задание и затова нещата около проекта буксуват толкова дълго. Самото задание е грешно и договорът за проектиране е подписан при предишното правителство. И сега се налага да се търси нов вариант на идейния проект.

През април миналата година областният управител Здравко Димитров организира представители на проектантите от българска страна, представители на общините, включени в проекта и предшественикът му Тодор Петков, през чийто мандат наново беше възобновена работата по проекта, на обиколка. Тя имаше за цел да се оцени реално ситуацията и да се намери оптималното решение проектът "Въча"реално да се случи. 

Тогава те отидоха на оглед пеша на местата на планираните пунктове за водовземане, площадките за изграждане на съоръжения(пречиствателна станция за питейни води и водоеми) и трасетата за водопроводи. 

Сега, за да не бъде провален договорът и да се озовем в изходна позиция, с обединените усилия на областния управител Здравко Димитров, специалисти от администрацията и Министерството на регионалното развитие, се предлага трети вариант, в който са изчистени всички забележки и той може да бъде приет на Експертен съвет. Този вариант се предлага на британската фирма-проектант, за да продължи работата си по завършване на идейния проект. 

На срещата днес страните се разбраха, че до края на другата седмица трябва да бъдат отстранени несъвършенствата в процеса на проектиране и изготвен третия вариант. На 5-ти март трябва да стане ясно, дали фирмата продължава да изпълнява договора или той се прекратява.

Виж коментарите (0)

Още по темата (75):
19.01.2024 Илия Зюмбилев: Голяма част от водоизточниците по поречието на Марица имат отклонения в качествата на питейната вода
20.04.2023 Водоснабдяването на Пловдив от "Доспат - Въча" става национален обект
20.04.2023 Министър в Пловдив заради проекта "Въча"
19.04.2023 Министър Шишков идва в Пловдив заради проекта "Въча"
15.01.2023 Ако вземем вода от това място: Няма да горят бойлери и перални, кожата и косата няма да се увреждат
16.02.2021 Каназирева отговаря на кмета защо Експертният съвет не прие прединвестиционните проучвания по проекта "Въча"
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).