Отличиха пловдивски ученици, участвали в национален конкурс за есе

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:20 / 29.04.2014
2730
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Св.Патриарх Евтимий":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ЕГ "Иван Вазов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Една малка държава застана срещу една голяма империя. Дръзка и единна, нацията ни каза: Да - на смелостта, да - на толерантността, да - на човечността. Куражът и хуманността имат и българско лице. Тези откъси от есетата на млади хора от пловдивските училища изправиха на крака препълнената зала в Новотел Пловдив на 28 април вечерта. 

Над 500 души дойдоха, за да чуят отличените в националния конкурс за ученическо есе "Спасяването на българските евреи от депортиране в лагерите на смъртта на нацистка Германия през Втората световна война".

Божидар Александров от 11 "а" клас и Георги Георгиев от 11 "е" клас на ЕГ "Иван Вазов" и 10-класничката Гергана Запрянова от СОУ "Св. Патриарх Евтимий" грабнаха най-високите отличия. Те получиха призовете си от председателя на Израелско-Българския институт д-р Невен Енчев.

Журито с председател д-р Невен Енчев класира и двама ученици на второ място. Всичките 37 пловдивски ученици участвали в творческата надпревара получиха грамоти. Комисията е била изключително затруднена да определи победителите, защото учениците са се представили отлично.

На тържеството в Пловдив присъстваха областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов, проф. Михаел Бар-Зоар - авторът на книгата "Извън хватката на Хитлер", върху която младите хора писаха есетата с разсъжденията си, председателят на фондация "България" Яков Джераси - запалил искрата за този конкурс, началникът на РИО на МОН Антоанета Пакова, живи свидетели на събитията от времето на Втората световна война и близки на спасените от българската държава евреи.

Сред гостите бе и шефката на Здравната каса в Пловдив Антонина Славова, която преди церемонията проведе едночасов разговор с проф. Бар-Зоар, активист на Израелската социалистическа партия и кавалер на Ордена на Почетния легион. 

Участие в конкурса за есе с впечатления върху книгата на проф. Михаел Бар-Зоар "Извън хватката на Хитлер" взеха 400 ученици от 7 до 11 клас от 12 града в цяла България. В началото на април в София бяха обявени и наградени победителите от страната - отличени бяха осем впечатляващи есета. 

През април евреите в цял свят се прекланят пред паметта на 6-те милиона избити, изгорени и унищожени в концентрационните лагери по време на Втората световна война евреи, от които 1,5 млн. деца. Наградите от конкурса за есе се връчват дни след Йом Ашуа - траурен ден за загиналите в Холокоста.

"Случилото се не бива да се забравя, то трябва да се предава на поколенията, за да не се повтаря никога повече, особено в 21 век. А тревожното е, че през 2014 г. отново се забелязват признаци на нацизъм в Литва, Минск и дори в Украйна. Затова ние отбелязваме ролята на българския народ, който заедно с царя и Българската православна църква спаси 50 хил. евреи от фашисткия геноцид. Това е изключителен акт, с който България трябва да се гордее , но и за който младите хора, трябва да говорят повече", заяви д-р Енчев.

По традиция победителите, класирани на първо място, ще посетят Израел, където ще се срещнат с депутати от Кнесета и представители на наследници на спасените български евреи. С таблети си тръгнаха от тържеството в Новотел Пловдив учениците, заели второ място. 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин: Надявам се с това предложение поне да имаме някакъв...
Претърсиха обитаван от пловдивчанка имот в близко село, находката...
Пълен обрат със сервиза и недоволната клиентка!
Пловдивски учен с рекорден брой награди "Питагор"
В Пловдив казват кога е подходящият момент да имаме дете
Пригответе си поне 60 лева, ако искате да ги гледате на живо в Пл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).