ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Откриха изложба посветена на 700-та годишнина от смъртта на Данте Алигиери
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:34 / 06.07.2021Коментари (0)1237
От вчера в Дома на културата "Борис Христов“ , фоайе ет.2 в Пловдив е отворена за посещения изложбата "Данте плюс 700“. Експозицията, посветена на 700-та годишнина от смъртта на Данте Алигиери, бе открита от Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, Директора на Италианския културен институт в София Верена Витур и Джузепе Де Франческо – почетен консул на Италия в Пловдив.

Сред гостите на събитието бяха също Иван Соколов – почетен консул на Чехия, писателят Недялко Славов, доц. Нина Найденова – директор на Държавна опера Пловдив, Лучано Ди Мартино – артистичен директор, журналисти и граждани.

Данте е италиански поет, писател, литератор, философ и политически мислител от град Флоренция по време на Средновековието. Неговото най-прочуто произведение "Комедия“, по-късно получило името "Божествена комедия“, е считано за връхна точка в развитието на средновековната литература и основополагащо за развитието на съвременния италиански език. Данте е наричан е "баща на италианския език“. В Италия е известен като "Върховният поет“ или просто "Поетът“. Данте, Петрарка и Бокачо са известни като "трите фонтана“ или "трите корони“.

Заместник-кметът Пламен Панов поздрави гостите на изложбата и благодари на Италианския културен институт в София, в лицето на г-жа Верена Витур и на Джузепе Де Франческо за инициативата, изложбата "Данте плюс 700“ да бъде показана и в Пловдив.

Той припомни отличните взаимоотношения и множество съвместни инициативи между Италианския културен институт, Община Пловдив и Фондация "Пловдив 2019“, както през годината на титлата Европейска столица на културата, така и през предишните. Пламен Панов изрази своята дълбока убеденост, че това ползотворно партньорство ще продължи да се развива и занапред.

Детайли за изложбата "Данте плюс 700“ бяха разкрити от г-жа Верена Витур. Колективната изложба "Данте плюс 700“ по идея на Марко Миколи от BONOBOLABO и заимствана от проекта "Данте Плюс 700“ в Равена, обединява група от 32-ма различни творци, чрез илюстрации, комикси и стрийт арт, се опитват да вдъхнат живот на една нова идентичност на великия Данте Алигери.

Използваните от тях изразни средства са рисуване с темпера, геометрично чертане и дори 3D анимация. Някои от творбите, анимирани от миланското студио Alkanoids, са показани с технологията на добавената реалност чрез безплатното приложение за смартфони “ARIA the AR Platform". Илюстрациите с логото на ARIA могат да бъдат анимирани, използвайки приложението.

Изложбата, организирана Италианският културен институт, в сътрудничество с Почетното консулство на Италия, се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

Електронната версия на каталога е достъпна на: https://issuu.com/ivansabchev/docs/izlojba_cards_a5

Още едно събитие, свързано с Италия предстои тази вечер. Момчетата със световна слава IL VOLO гостуват на Античен театър в Пловдив. Тримата италианци идват с нова програма "10 years", събрала най-доброто от 10-годишния им триумф по световните сцени. От 2009г. досега тримата млади музиканти са изнесли повече от 300 концерта в 210 града на трите континента

Макар и само на по 25, вече 10 години Il Volo разнасят по света красотата на класическата музика, традиционната опера и италианското belcantо.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: