Отказаха да преиздадат книжката на шофьор от Пловдив, без да има никаква вина

Автор: Данислава Вълкова
Коментари (3)
15:38 / 21.09.2023
42099
"Оставят ме без работа, без възможност за препитание и без да мога да пътувам и да шофирам и излизам извън страната", с този сигнал се свърза читател на Plovdiv24.bg с редакцията ни. Според разказа му той е професионален международен шофьор, който от 25 години живее в чужбина и както самият той казва "Само за самолет и влак нямам книжка".

Тъй като свидетелството му аз правоуправление изтича на 11 септември, няколко дни по-рано е подал заявление и е платил такса за подновяване на документа. Когато е отишъл да си вземе книжката, инспектор от сектор "Пътна полиция" в Пловдив му заявява, че не може да му бъде издаде нов документ, тъй като нямал уседналост от 6 месеца.

Това изискване било упоменато в директива на Европейския съюз. Нашият читател е прочел директивата и твърди, че там няма такъв текст, който да го ограничава откъм време, за което да пребивава в дадена страна, а има само за адрес.

"Аз съм чел директивата на три различни езика и няма такова нещо като уседналост".

По думите му в ГРАО на неговото име са отбелязани два адреса - един в Ирландия и един в България. Тъй като повече от 10 години не живее в Ирландия, той е отишъл до ГРАО и се е отписал от там, но това не е променило изискването 6 месеца да е бил в страната, която издава документа.

Ето какво още обяснява мъжът, който моли за съдействие и решение на фрапиращата ситуация.

"За да сменя книжката си, трябва за последните 12 месеца 6 месеца да съм живял в България. Чел съм директивата, там пише по местоживеене - аз се водя, че живея тук (в Пловдив). След като премахнах адреса в Ирландия, се срещнах с инспектора, който ми каза, че не може да си извадя нов документ и да се върна там, където досега съм живял. Но аз нямам друг адрес, освен в България. Имам имот на Канарските острови, но не живея постоянно там, няма как да изкарам книжка и от Испания", обяснява нашият читател и продължава:

На19 септември отидох и се срещнах с инспектора и той пак ми обясни същото - трябва да имам 6 месеца уседналост. В директивата е упоменат само адресът, на който човек се води, а аз имам настоящ и постоянен адрес само тук в Пловдив.

По думите на нашия читател полицейският инспектор му е казал да се връща в Испания и там да си извади новата книжка, или да се върне след 6 месеца. Мъжът е обяснил, че не смята повече да заминава и е решил да остане тук и да работи тук. На негов въпрос са му отговорили и че няма как да му дадат някакъв временен документ за шофиране, тъй като книжката му е изтекла, а и не може и да шофира, защото документът е невалиден.

"Попитах го (инспектора - бел.ред.) дали след 6 месеца, ако дойда, ще ме глобят, тъй като не е подновена навреме книжката, инспекторът потвърди, че ще ми наложат глоба.", обясни още потърпевшият.

Човекът е платил и 83 лева такса за подновяване, които обаче ще му бъдат върнати на по-късен етап, след като проверката е показала, че не може да му бъде преиздадена нова книжка.

Нашият читател е попитал какво ще прави 6 месеца, а служителката на гишето му е отвърнала "ние не сме виновни, че сте избрали такава професия". 

"Така ме лишават от правоуправление без да съм направил никакво нарушение - искам да се прибера и да работя в България. Сега трябва да се замислям да се връщам пак там, да си търся работа и да се установявам в чужбина. Въпреки че махнах адреса от Ирландия, пак ми искат уседналост.", допълни той.

Той обясни, че ако има испанска книжка има срок до две години да я смени с българска, но в случая неговият документ е български. Нямам намерение да се връщам и те пак ме връщат там, откъдето съм решил да си тръгна, защото 25 години стигат. Сега ме лишават от правоуправление и нищо не мога на направя.

"Проблемът е, че докато бях там (в "Пътна полиция) два пъти по за 20 минути, върнаха поне още 7-8 човека със същия казус. Преди пет години подновявах книжката си и нямаше никакъв проблем - за 10 дни си взех документа. Длъжен ли съм да се връщам в България за по шест месеца, аз живея навсякъде, пътувам навсякъде, не живея на едно място.", заключи нашият читател.

Plovdiv24.bg откри въпросната директива и в нея няма текст за уседналост, с изключение на учащи. В сайта на ЕС - https://europa.eu/ обаче пише, че: "Трябва да подадете заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС в страната, в която пребивавате обичайно. По правило това е държавата, в която живеете поне 185 дни всяка календарна година поради лични или професионални причини". Никъде обаче не пише, че за издаване е неоходимо условие по пребиваване.

Очаквайте коментара и на "Пътна полиция" - Пловдив.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Вижте какво сервираха в Пловдив
Ужасно начало на съботния ден в Пловдив!
Бебето чака бебе другия месец
Шофьор: В час пик тук е страшно!
Заради събора "Прослав" пее и танцува" ограничават движението в ч...
Най-отровните паяци, влечуги и други екзотични животни на уникалн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).