От днес можем да се включим в иска срещу Общината за мръсния въздух

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
09:32 / 23.03.2012
4486
От днес всеки, живял в Пловдив между 2007 и 2011 г., ще може да се включи в колективния иск срещу Община Пловдив за мръсния въздух, който се диша в града на тепетата. Лицата, които се считат за увредени или застрашени от качеството на атмосферния въздух, могат да подадат искова молба до Пловдивския окръжен съд, с която да се присъединят по предявения иск или да заявят, че ще осъществят защитата си самостоятелно. Номерът на гражданското дело е 2512 от 2011 г.

Припомняме, че става въпрос за колективния иск, подписан от бизнесмена Любозар Фратев, Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, сдружението на предприемачите - "Бизнес експертен съвет", Емилия Недева, адвокатите Михаил Екимджиев и Катина Бончева. Исковата молба е заведена срещу общината и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и се основава на данни от Италианския статистически институт, според които в периода 2007-2011г. Пловдив е сред градовете с най-лошо качество на въздуха по показателя концентрация на фини прахови частици с диаметър под 10 микрона.

В иска се казва още, че ответните институции не са изпълнили задълженията си за контрол върху дейностите, засягащи чистотата на атмосферния въздух и в него се претендира Община Пловдив и РИОСВ да бъдат осъдени да преустановят бездействието си и да предприемат ефективни действия за опазване на околната среда и чистотата на въздуха в града. Не са предявени имуществени претенции за заплащане на обезщетение.

"Въздухът в Пловдив е много мръсен и уврежда здравето на пловдивчани и на неговите гости. Това прави града ни непривлекателен както за туристи, така и за инвеститори", коментира специално за сайта ни преди време Фратев по темата.

"Ако водата, която тече от крана, не е чиста - можем да си купим минерална такава... ако има образувала се локва, вследствие на дупка - можем да я прескочим... но въздухът не може да бъде сменен или купен... просто не може да дишаме настрани...", със съжаление каза още той.

Фратев поясни, че България ще търпи и санкции за неизпълнението до края на 2010 г. на Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух, което ни бе предписано от Европейската комисия.

"Не стига, че дишаме най-мръсния, вреден и опасен въздух, ами ще трябва и да плащаме", възмутен коментира бившият общински съветник и допълни: "Нямаме никакви финансови претенции, просто искаме някой да си свърши работата".

Адвокат Михаил Екимджиев също потвърди пред репортер на сайта, че молбата не е свързана с искане за финансово обезпечение. "Искаме решение на съда, което да осъди Община Пловдив и РИОСВ - гр. Пловдив да предприеме ефективни действия за опазване чистотата на атмосферния въздух в града ни, а в срок от шест месеца след влизане в сила на съдебното решение да се осигури достигане на нормативно допустимите нива концентрации ­на фини прахови частици в атмосферния въздух", категоричен беше той.

Според главния юрист на Общината Илиан Иванов все още не може да се каже какви са шансовете Община Пловдив да бъде осъдена. "Най-вероятно ще обжалваме, ако резултатът не е в наша полза", коментира по темата Иванов.

Според него делото ще е интересно по своята същност. "В исковата си молба жалбоподателите претендират, че чистотата на атмосферния въздух в града действително е на крайно незадоволително ниво. Тази чистота обаче се формира от няколко основни компонента: от битовите потребители, от автомобилите, замърсяващи с прахови частици и т.н. Така че е въпрос на доказване доколко Община Пловдив допринася за замърсяването на целия атмосферен въздух в града", коментира още шефът на Правната дирекция в Общината.

По делото са събрани над 3000 страници документи и доказателства от Общината, а то стартира на 8 март тази година в Окръжния съд на Пловдив. 


Виж коментарите (8)

Още по темата (376):
11.04.2024 Беззаконие и безнаказаност! Отровният пожар в Пловдив е бил нарочно
запален
11.04.2024 Гъст черен дим над част от Пловдив!
17.03.2024 Откриват телефонна линия за гражданите, които искат подмяна на старите печки с климатици
03.03.2024 Видео от Пловдив: Сами се тровим, факт!
18.02.2024 Търси се фирма, която да почисти Пловдив от 4250 стари печки на дърва и
въглища
17.01.2024 Пловдив взима мерки за качеството на атмосферния въздух
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).