От "Северен" с важна информация за газификацията на българските домакинства

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:01 / 23.08.2016
2580
Министерството на енергетиката стартира изпълнението на проект "Мерки за енергийна ефективност при крайните потребители на природен газ чрез газоразпределителни дружества в България" (DESIREE GAS) - информира кметът на район "Северен" инж.Ральо Ралев.

Безвъзмездната помощ по проекта възлиза на 10 млн. евро и се осигурява от Международен фонд Козлодуй, управляван от Европейска банка за възстановяване и развитие. Проектът има за цел да предостави ефективен механизъм за подпомагане на газификацията на българските домакинства, в съответствие с Директивата на ЕС за енергийна ефективност. Това е първият проект, с който се подпомага газификацията като конкретна мярка за енергийна ефективност на жилищата. Той насърчава най-ефективните технологии и подпомага преминаването от въглерод-интензивните източници на енергия към природен газ, като по този начин се намалява консумацията на енергия и вредните въглеродни емисии в битовия сектор в България.

Допустими бенефициенти са физически лица - собственици на жилища, които ще получат до 20% от допустимите разходи за инвестицията, но не повече от 1000 евро за инсталации с котли с висок КПД и 1200 евро за инсталации, използващи кондензни котли. Кандидатстването е организирано на принципа "на едно гише", с активното участие и съдействие от страна на газоразпределителните дружества. Въведените критерии за допустимост на кандидатите включват изискване за вида на източника на енергия, който се заменя, а именно допуска се преминаване от електричество, дърва, въглища и нафта към природен газ. Важно е да се отбележи, че преходът от централно отопление (ТЕЦ) към природен газ не е допустим по настоящия проект.

Участието в проекта е максимално опростено. Собственикът посещава офиса на газоразпределителното дружество (ГРД), лицензирано за съответния район, където ще получи нужните образци и съдействие при попълването им.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Апетитен имот в центъра на Пловдив е даден за продан
Сигнал: Пред магазин в Пловдив има стена на срама с обидни надпис...
Пловдивчанин напомни за неизпълнено обещание
Грандиозен концерт предстои в Пловдив на един от най-иконичните п...
Манол Пейков купи две трети от къщата на Димитър Талев
Пловдивчанин: Пуснете този светофар, чакате някой да бъде блъснат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).