Организират кулинарно състезание по време на Пролетния панаир

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:41 / 21.04.2008
1836
Два дни майстори кулинари от цялата страна ще демонстрират уменията си в Националния конкурс "Отбор на годината 2008". Състезание от този ранг се провежда за първи път в България, а идеята на организаторите - Българска асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) и Международен панаир Пловдив, е през следващите години да стане международно.

Надпреварата е част от съпътстващата програма на 28-ия Международен панаир на потребителски стоки и технологии, който стартира на 12 май в Пловдив и ще продължи до 17 май. Очаква се в кулинарното шоу да участват 25-30 отбора, включващи главен готвач, готвач и сладкар, съобщиха от БАПГ. Техните действия ще бъдат оценявани по правилата на Световната асоциация на готвачите (WACS).

Наградата за отбора победител е "виза" за участие в Кулинарната Олимпиада през октомври в Ерфурт, Германия. България ще се представи на нея за първи път, а призьорите от Пловдив ще станат част от националния отбор, уточниха от БАПГ. Докато стигнат до там обаче, кандидатите трябва да преодолеят препятствията в двата кръга на Националния кулинарен конкурс, който ще се проведе на 15 и 16 май 2008 г. В първия кръг отборите ще приготвят меню от предястие, основно ястие от месо, риба или пилешко и десерт за 120 минути общо. Те ще работят в 10 бокса, оборудвани с печка, фурна, плот, мивка.

Журито, съставено от 13 готвачи,  ще оценява как са подготвили и почистили работното си място, стилът на готвене и използването на модерни технологии, вкусовите качества на ястията, тяхното презентиране и сервиране. По всеки показател се пишат точки, а 10-те отбора, получили най-висок бал, отиват на втория кръг.

Той се нарича "Черна кутия", защото състезателите ще получат продуктите, запечатани в кашони, 15 минути преди старта. Те трябва да измислят меню само от наличните съставки, да го опишат и предоставят на съдиите. В този кръг се открояват фантазията и творческият подход на участниците. И в двата етапа на надпреварата са позволени експерименти с всякакъв тип кухни.

Очаква се стотици ценители на кулинарното изкуство да проследят надпреварата между най-добрите готвачи на България. Шоуто е част от инициативата на Международен панаир Пловдив да обогати проявите си с повече съпътстващи събития, които да са интересни за посетителите.

Виж коментарите (0)

Още по темата (18):
20.05.2008 98% от посетителите доволни от Пролетния панаир, 70% от изложителите очакват сделки
17.05.2008 7 яхти на панаира спечелиха овации от журналистите
16.05.2008 Росен Димов връчва кулинарна награда
16.05.2008 24 миниатюрни кораба в надпревара за купата на панаира
16.05.2008 Братя Диневи посрещнаха със стилно черно-бяло парти приятели и клиенти
15.05.2008 Регистрираме розовото масло в Европейския съюз
Още новини от Новини от Пловдив:
Гребната база в Пловдив непочистена след Световното по риболов
Пловдивският Лаута се превърна в арена на битки от Античността и ...
Много скръбна вест за Пловдив
Какво не знаем за Четвъртък пазара и защо се нарича точно така
Пловдивски съветници бранят Панагюрското златно съкровище, не го ...
Автобуси тръгват по "Модър-Царевец", условието е 20 млн. лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).