Опасни ли са базовите станции на GSM операторите?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:00 / 10.04.2008
14438
Във връзка с наболелия напоследък проблем относно базовите станции на GSM операторите, Plovdiv24.com потърси официална информация относно нормите в тази насока, които законът е определил. Всеобщо мнение е, че гражданите не знаят напълно правата си и именно поради това решихме да ви запознаем по-детайлно с темата, касаеща здравето на всички ни.

През 1991 година Министерството на здравеопазването е издало Наредба №9 за пределно-допустимите нива на електромагнитни полета в населени територии и за определяне на хигиенно-защитните територии около излъчващите обекти, която по-късно е претърпяла незначителни промени. Допустимите нива на облъчване, посочени в наредбата са в зависимост от честотата на излъчващите антени.

Когато се проектира базова станция, собственикът освен другите документи за строителство, получава от Националния център за опазване на общественото здраве предварителни изчисления за нивото на излъчваните електромагнитни полета и очертания на карта на така наречените хигиенно-защитни зони. Те биват черна, сива и бяла част. Протоколите завършват с текст, който изисква след изграждането на станцията да се направят реални измервания и да се очертаят хигиенно-защитните зони за дадената станция. Според параграф от наредбата съответният мобилен оператор е длъжен да уведоми за резултатите от измерванията Общинския съвет, който от своя страна да информира населението. Нарушителите се наказват по Закона за административните нарушения и наказания.

Редът за издаване на разрешение за изграждане на клетъчна станция изисква собственикът да възложи изготвянето на оценка на рисковете от антената на акредитирана фирма. Без положително становище на фирмата не може да бъде разрешено пускането на станцията.

За изпълнение на предписанията следи РИОКОЗ. Мощността на излъчването е най-слна в порядъка между 30 и 70 метра в посока срещу антената и то в конус от 65 градуса хоризонтално и 7 градуса вертикално, според доц. Мишел Израел от Националния център за обществено здраве. Според него някои клетъчни станции "минават между капките", но 80-90% от тях реално са контролирани.

Антените на клетъчните станции имат вредно лъчение, първо защото излъчват 24 часа без прекъсване, а интензитета е в зависимост от броя на разговорите, които минават през станцията в дадения момент - колкото са повече, толкова е по-голяма интензивността на полето, но не надвишава 20 вата, твърди доц. Мишел Израел. 

Виж коментарите (0)

Още по темата (59):
01.06.2023 Сигнал: Антена на Yettel е насочена срещу стаите на нашите деца
12.04.2022 Пловдивчани към Yettel: Кажете коя генерация са в момента антените на
покрива?
21.03.2022 Позиция: Антената на Yettel не е 5G, няма научни доказателства за
вреда
17.03.2022 Жители на Пловдив за антена на Yettel: Дръвчета вече съхнат заради електромагнитните вълни
12.03.2020 Жители на "Тракия" на бунт срещу антени на "Теленор": Облъчват ни!
31.07.2019 А1 с подробна информация пред Plovdiv24.bg за новата антена в Кючука
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин поиска глобяване на пешеходци: Тази игра на руска ру...
Сигнал: Сервизаджии образуваха ново сметище в Пловдив
Удар между коли затапи Околовръстното на Пловдив, има полиция
На празник като на празник, район "Южен" се отчете
Пловдивчани гневни на новите порти на Източната порта: Като в зат...
В Пловдив жена получи бяла роза - някои разчетоха това като злове...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).