Оковаха Джумая джамия с решетки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (21)
17:49 / 13.08.2010
7373
Пловдивската Джумая джамия осъмна с решетки. Те са поставени без разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство (бивш НИПК), въпреки че храмът на 700 г. е национален паметник на културата и е предложен от премиера Бойко Борисов в списъка с обекти под закрилата на ЮНЕСКО.

Металните заграждения са монтирани на входа на офиса на мюсюлманското настоятелство, където в нощта срещу старта на Рамазана се разрази бой между старото и новото ръководство на мюфтийството.

"Сложихме ги, защото вътре има техника, може нещо да изчезне. Това гарантира, че всичко ще е наред. Държим финанси, документи. Ако нещо липсва, как ще се оправдая после", каза новият председател на настоятелството от лагера на Недим Генджев - Ашим Асан. На въпрос дали е искал разрешение от института към Министерството на културата, той отвърна, че има позволението на Висшия духовен съвет на вероизповеданието.

"Килии ли са това, да не сме в затвор", реагираха вчера мюсюлмани на излизане от обедната молитва. Тъкмо вярващите тръгнаха да си разотиват, и бяха повикани обратно в храма - имамът Абдулах объркал молитвата и трябвало да бъде казана пак.

"Продължават своеволията. Стоим, гледаме и мълчим, но вече едва удържаме някои мюсюлмани от остри реакции", каза бившият председател на настоятелството Хасан Али. Той заяви, че ще изпрати сигнал до министър Вежди Рашидов за окованата джамия.

Зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов вчера разпореди незабавна проверка по случая на служителите от Инспектората за културно наследство под тепетата.

Междувременно главният мюфтия Мустафа Хаджи, който още не е сменен от Недим Генджев въпреки решението на ВКС, се срещна със зам.-окръжния прокурор Запрян Пелтеков заради конфликтите под тепетата. Той го увери, че жалбите ще бъдат разгледани в 3-дневен срок, решението се очаква в понеделник.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (21)

Още по темата (20):
15.02.2013 Мюсюлманите пак се хванаха за гушите
06.10.2010 Спряха тока на джамиите, имамите в областта масово напускат, не им плащат
02.09.2010 Премиерът се срещна с мюсюлмански лидери по повод създалото се напрежение
25.08.2010 Хилми: В Пловдив има среди, които малтретират мюсюлманската общност
24.08.2010 Мюсюлманското вероизповедание е във финансов колапс
23.08.2010 Ашим Асан влиза законно във владение на Джумая джамия
Още новини от Новини от Пловдив:
Областна администрация Пловдив с интересно предупреждение за Деня...
Първи подробности за евакуацията в най-голямата болница в Пловдив...
"Швейцарско сирене" по пловдивски булевард
Пригответе до 200 лева, ако искате да гледате на живо този грък в...
Шеметен първи юни, нови обекти и единствен по рода си MakeUp Mast...
Дебора минути преди делото: Готова съм психически за разпита


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).