ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Очаквано: Антените на мобилните оператори са безопасни според техни измервания
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:30 / 16.12.2009Коментари (2)3227
© Plovdiv24.bg
Измерванията показаха в пъти по-ниски нива от позволените гранични стойности в България, което логично на фона на миналоседмичните измервания изглежда странно
В Пловдив днес бяха направени публични контролни замервания на базови станции в т. нар. чувствителни точки - болници, детски градини и училища. Проверени бяха нивата на електромагнитните полета в посочени от журналисти райони, сред които и такива, измерени миналата седмица от община Пловдив.

Първото посочено място бе блок 202 в ж.к. Тракия, от чиито жители има редица оплаквания от базови станции. Измерванията в два от апартаментите в блока, направени от експерти на държавната лицензирана лаборатория „Физични фактори" към Националния център за опазване на общественото здраве, показаха от 0 до 0.1 микровата на квадратен сантиметър, ниво в пъти по-ниско от максимално допустимите в България стойности от 10 микровата на квадратен сантиметър.

Същите стойности бяха измерени и в района на бившия Партиен дом в града. В норма и многократно под допостимите стойности в България бяха отчетени с 24-часови непрекъснати измервания и около детска градина "Мирослава". На фона на миналоседмичните измерени стойности, днешните показания изглеждат най-малкото странно.

Измерванията са част от мащабна информационна кампания за базовите станции за мобилна комуникация, която е част от Обща комуникационна стратегия в съответствие с препоръката на министър-председателя Бойко Борисов за информиране на обществото по темата.

Кампанията се провежда в партньорство с държавните институции и местните власти, според мобилните оператори. Пълното и детайлно информиране е единственият начин за преодоляване на митовете и неоснователните притеснения за базовите станции - това беше позицията на мобилните оператори, представена в Пловдив.

В рамките на кампанията днес беше организиран също семинар за местната власт. В него се включи представителят на Световната здравна организация (СЗО) за България в областта на електромагнитните полета небезизвестният доц. Мишел Израел, който доскоро беше сочен за единствен собственик на лицензирана лаборатория за подобни измервания у нас. Едва наскоро от община Пловдив откриха, че има и местна фирма, която може да направи подобни замервания. На семинара беше обяснено, че излъчванията от базовите станции са в съвсем различен честотен обхват и нямат вредното въздействие на рентгена, например.

По време на семинара операторите за пореден път подчертаха, че евентуално прилагане на решението на Общинския съвет в Пловдив за премахване на базовите станции в отстояние на по-малко от 300 метра от учебни и лечебни заведения, читалища и библиотеки, детски градини, ясли и детски площадки, би оставило града без мобилна комуникация. Същата теза мобилните оператори защитават и във Варна, научи Plovdiv24.bg, но там местната власт на този етап е заявила твърдо отношение по темата и са непреклонни, че няма да отстъпят от тези изисквания.

Представителите на мобилните оператори заявиха, че според тях няма научни факти, общи европейски стандарти или изисквания, които да налагат фиксирани зони около публични сгради. Това би направило функционирането на мрежите в градските райони технически невъзможно. Защитните зони се определят във всеки конкретен случай според характеристиките на всяка антена.


Още по темата: общо новини по темата: 59
01.06.2023 »
12.04.2022 »
21.03.2022 »
17.03.2022 »
12.03.2020 »
31.07.2019 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Мобилните оператори контролират сами себе си, в резултат на което всеки нормален човек НЕ ИМ ВЯРВА. Дали биха застанали срещи собствения им интерес? Има ли хора на тази планета, които са развили успешен бизнес и изведнъж, след като премиерът на бедна балканска държава ги е помолил, те преосмислят цялото си житие и битие, турят си пепел на главата и се замонашват в Тибет? Моят скромен житейски опит показва, че такива хора не съществуват. Там където липсва контрол, всеки може да прави каквото си иска, да се проверява сам и да твърди, че е наследник на Мохамед, Шива, Брахмапутра и Исус едновременно. Дори Супер Бойко Б. не е в състояние да им внуши с един приятелски разговор да се грижат за здравето на някакви си хора там, деца, старци, бременни и обикновени данъкоплатци.
+1
 
 
Естествено,че нивата са в пъти по-ниски от максимално допустимите стойности...щото в момента на измерванията базовите станции се изключват..!!! МАЙКА ВИ ДОЛНА !!!Тия Чернобилки бавно и методично ни пържат мозъците,да живееш под или срещу GSM антена,значи да живееш с нахлупена микровълнова печка на тиквата...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: