Обзор 2014: Кръговото до Водната палата - сага като в латино сериал

Автор: Мария Морунова
Коментари (3)
10:35 / 02.01.2015
4575
За тази година бе планирано изграждането на кръгово кръстовище до Водната палата, което и стана. Проектът за това колело е от няколко години и най-сетне се стигна до изпълнението му.

Както Plovdiv24.bg писа, стартът на строителните дейности бе даден през месец юни, а в края на август кръговото бе готово. Още по време на строежа обаче обществеността в Пловдив се обедини около факта, че колелото е тясно и повече ще затруднява отколкото да улеснява трафика.

В първата декада на август кметът Иван Тотев и заместникът му Александър Държиков инспектираха обекта. Оказа се, че проблем създава ръбът, който е непосредствено преди моста в посока Панаира. Двамата кметове решиха да се намали тротоара за сметка на платното, така проблемът щял да бъде решен.

След корекциите експериментално бе пуснато за час кръговото кръстовище на 19 август, за да се прецени тясно ли е колелото до Водната палата. Експериментът бе направен в присъствието на КАТ, представители на общината и фирмата-изпълнител на обекта.

Сагата обаче не свършва тук. На следващия ден последва повторен експеримент. След него от КАТ се произнесоха, че докато не бъде официално пуснато движението през кръговото не могат да кажат тясно ли е или не.

На 21 август колелото бе отворено за движение като Т-образно движение, а на 1 септември и във всички посоки. В същия ден на пресконференция зам.-кметът Димитър Кацарски заяви, че има идея паважът около колелото да се премахне, за да се разширят пътните платна.

Междувременно пловдивчани все повече започнаха да коментират, че наистина колелото е тясно и е причина за огромни задръствания около Панаира в час пик.

В дискусията се включи и Plovdiv24.bg с анкета. В нея се включиха 2631 читатели на сайта. От тях 58% бяха с позиция кръговото да остане; 42% поискаха колелото да се разшири, 27% от анкетираните пък бяха на мнение, че кръговото трябва да бъде премахнато изцяло.

Така общинското ръководство реши и обяви, че паважът около колелото ще бъде премахнат и то ще се разшири. Дейностите за това стартираха в края на ноември, а в началото на декември колелото вече бе уширено.

С това сагата около кръговото кръстовище до Водната палата приключи, поне за сега. Защото колелото е само първи етап от проекта за кръстовището до Водната палата. Вторият етап е изграждането на подлез, който предстои да бъде направен. Не е ясно обаче кога, тъй като обектите, заложени в строителната програма се приоритизират.

Plovdiv24.bg припомня, че в изграждането на кръговото бяха инвестирани около 900 хил. лв. Пробивът и изграждането на подлез ще е около 3 млн. лв. Междувременно пък общината реши през 2015 г. да направи и фонтан в самия остров на колелото, за който ще са необходими около 80 хил. лв.

Виж коментарите (3)

Още по темата (264):
13.07.2023 Разправия за пари заради глобата за пробива при Водната палата
11.07.2023 Слави Георгиев: Липсата на планиране, спазване на срокове и необмислени постъпки доведе до санкция, която ще плащат пловдивчани
07.07.2023 Деведжиева: С толкова безпомощно управление Пловдив се сблъсква за първи
път
06.07.2023 1 млн. лева на вятъра заради приумицата на Общината за пробив при Водната палата
05.07.2023 Глобиха община Пловдив заради пробива при Водната палата
23.05.2023 Община Пловдив плаща 700 000 лв. за нереализирания пробив при Водната
палата
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).