Обявяват конкурс за изграждане на мемориал на загиналите във войните за национално обединение

Автор: Адриана Георгиева
Коментари (1)
12:05 / 15.12.2020
3356
На пресконференция в Пловдив днес бе представен открит конкурс за изграждане на мемориал на загиналите във войните за национално обединение. Намерението за издигане на мемориала в памет на загиналите пловдивчани е отпреди няколко години при отбелязването на 100-годишнината от битката при Каймакчалан, предаде репортер на Plovdiv24.bg

"Смятаме да доведем това начинание докрай и да отдадем заслуженото на тези войници, които са дали живота си за България. Хората, които са решили да го имаме този паметник, ще направим така, че да го има", заяви кметът Здравко Димитров.

"Много съм щастлив, че даваме начало на една кампания, стартирала през 2016 година. С нея ще почетем загиналите герои в 5-те войни. Обявяваме конкурс до широката пловдивска общественост как да изглежда този мемориал. Искаме да въведем творческите гилдии - художници и скулптури. Днес ще обявим всички документи на сайта на Общината, като срокът за участие е до края на март 2021 година", каза зам.-кметът с ресор "Култура, археология и туризъм" Пламен Панов.

"Самата процедура за изготвяне на скицата и определяне на мястото ни костваше около година и половина. Това ще бъде конкурсен проект за определяне на визия. Наградата ще бъде подсигурена от Инициативния комитет. Средствата ще бъдат дарение от българските граждани и няма да ощетяваме бюджета на Общината. Мястото е подножието на тепето - Младежкият хълм, което е подходящо да бъде изразен образът на българския войник", коментира Петър Мутафчиев, представител на инициативния комитет.

"През 2016 година представихме книгата за Каймакчалан и тогава се зароди идеята за този паметник. Удовлетворен съм, че дойде моментът за реализиране на този проект. Ние сме длъжни да изградим този мемориал като почитане на родовата ни памет.  Като началник на българския гарнизон ще призова всички да се включат със средства. Отчетността на средствата трябва да се води прозрачно, за да няма съмнения", каза генерал-майор Явор Матеев, командир на "Съвместното командване на специалните операции".

В инициативния комитет участват Амелия Гешева, Петър Мутафчиев, Явор Матев, Иван Тотев и други.

Паметникът ще бъде символ на преклонение пред жертвите в петте войни за национално обединение на България – Българо-сръбската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна. Мястото, което е определено за издигането му, е на Младежкия хълм - в края на алеята до Стоматологичния факултет.


Виж коментарите (1)

Още по темата (3):
12.12.2019 Пловдив ще има нов паметник
14.07.2018 В подножието на Младежкия хълм ще е Пантеонът на загиналите за национално обединение
30.11.2016 Правят пантеон на Младежкия хълм
Още новини от Новини от Пловдив:
Почина големият хуморист Здравко Попов
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).