Обсъждат се нови цени на преференциалните карти за градския транспорт в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:49 / 01.02.2023
8781
От днес трябва да влязат в сила по-ниските цени за транспорт, които бяха определени с решение на Министерския съвет.

Картите за градски транспорт в цялата страна ще поевтинеят за пенсионери и учащи, а за децата до 10-годишна възраст пътуванията ще са безплатни.

Увеличават се отстъпките на картите за градския транспорт на пенсионерите от 20 на 40%, а ученическите от 20 на 70 на сто. Мярката е част от механизъм, с който се цели да се финансира обществения транспорт и да се подпомогнат уязвимите групи.

В случай че има предплатени карти за децата до 10-годишна възраст, сумите ще бъдат възстановявани. Картата за тези деца е за цялата година. Обсъждат се нови цени на всички превозни документи. Обсъжда се да се намали картата за всички автобусни линии, която сега е 500 лв. и би могло да стане по-атрактивна, за да може хората да ползват тази услуга, обясни пред БНТ Георги Стоилов - директор на ОП "Организация и контрол на движението" - Пловдив.

В Пловдив реална промяна ще има единствено за децата до 10-годишна възраст, които ще пътуват безплатно. Техните родители трябва да посетят бюрата за транспортни документи, за да им извадят годишни карти.

От общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" в града обясниха, че ще използват подпомагането, което държавата ще отпуска, за да задържат цените на сегашните нива с мотива, че превозвачите отдавна искат поскъпване точно на преференциалните карти за определени социални групи.

"На този етап обсъждаме нови цени на всички превозни документи. Въпросната карта от 16 лева е на много ниско ниво, та и сега е под минимумите и може би ще се запази. Но крайното решение ще бъде взето от Общински съвет. Сега искаме да намерим картата за всички линии, която се е 500 лева. Нашето желание е да направим цената по-атрактивна и хората да използват повече тази услуга.", допълни той.

Виж коментарите (1)

Още по темата (42):
04.01.2024 Опашката в Пловдив, която вместо да намалява, се увеличава
28.12.2023 Пак опашка в центъра на Пловдив
21.12.2023 Пенсионери: Неочаквана подигравка, за нас всяка една стотинка е важна!
18.12.2023 Картите за ученици, студенти и пенсионери в Пловдив поскъпват от 1 януари
03.10.2023 Опашката, която в Пловдив винаги се извива в началото на октомври
20.05.2023 И през лятото пловдивските ученици имат право на преференциални карти, вижте и другите правоимащи
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непреходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...
81-годишен шофьор блъсна жена в Пловдив
Повдигат обвинение на шофьорката, ударила на пътя две момичета от...
НАП установи нарушение в детски център в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).