Обсъдиха възможностите за развитие на младежкото предприемачество

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:53 / 06.05.2015
2094
Кметът на район "Централен" Георги Титюков присъства на кръгла маса на тема: "Възможности за развитие на младежкото предприемачество", която се проведе на 5-ти май 2015 г. в Дома на културата "Борис Христов". 

Форумът се организира за трети път, а целта му е да се осъществи обмяна на опит, идеи и предложения сред пловдивските младежи във връзка с реализирането на "Проект изграждане на Младежки център в град Пловдив", финансиран от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. 

Ръководителят на проекта Нели Милкова накратко разясни целите, таргет групата, структурата на центъра, както и екипа, който ще го реализира.
Представени бяха четири добри практики за младежко предприемачество. 

Една от тях беше разяснена от кмета на район "Централен" Георги Титюков, който запозна участниците с конкурса "Най-добър млад предприемач", провеждащ се в Пловдив вече 7-та поредна година.

"Община Пловдив е единствената община в България, която има политика, насочен към младите хора и техните бизнес идеи", обърна се към присъстващите Георги Титюков и разясни основните изисквания и етапи за кандидатстване. 

Той сподели пред участниците във форума, че до момента в конкурса са се включили 160 младежи на възраст между 18 и 33 години, а Община Пловдив е раздала парични награди на обща стойност 90 000 лева на автори на бизнес планове, които са печелили първа, втора и две трети награди в конкурса. В края на своята презентация кметът на "Централен" даде няколко добри и иновативни примера от практиката на спечелили участници в конкурса.


Участие на форума взеха още Георги Стоев от Индъстри уоч и Елизабет Хауг от Норвегия, която обясни норвежката практика, където държавата чрез финансови инвестиции стимулира доброто обучение по предприемачество, залегнало като предмет още от детската градина, преминавайки през училище и стигайки до висшите учебни заведения. 

Целта е да се подобри регионалната политика за младежко предприемачество, както и култура, която да вдъхновява младите. Елизабет Хауг обясни как да бъдат полезни младежите за обществото, как да бъдат истински професионалисти - с идеи, мотивация, любознателност и устременост.

Участниците в срещата дискутираха ролята на държавата и неправителствения сектор. Държавата и общината следва да предоставят правилата и условията и да премахват пречките, за да могат младите хора в обществото да бъдат по-креативни и по-иновативни, за да бъдат те полезни и на себе си, и на същото това общество.

Първият обмен на млади хора между България и Норвегия в Младежкия център се очаква да се осъществи още през есента.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Богата културна програма, кебапчета и бира в парк "Лаута"
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).