Общинският кризисен щаб в Пловдив обяви 10 мерки за превенция с коронавируса

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:58 / 12.03.2020
4495
В Пловдив е спокойно, до момента няма установен случай на коронавирус. Общинските и частните здравни заведения работят в пълен синхрон и готовност да се справят при евентуално развитие на епидемиологичната обстановка.

"Наблягаме на превантивните мерки и разчитаме на дисциплината, самосъзнанието и самоконтрола от страна на пловдивчани“, подчерта д-р Калин Калинов, директор дирекция "Здравеопазване“ в качеството му на председател на Оперативния общински кризисен щаб.

Препоръчва се на пловдивчани, които имат близки възрастни хора и такива с хронични заболявания, да ги информират, че е желателно да намалят социалните си контакти и да излизат само при необходимост. Тези групи са едни от най-уязвимите при заразяване с коронавирус. Именно затова са затворени и общинските пенсионерски клубове, уточни д-р Калинов.

За всички останали се препоръчва да бъдат отговорни и дисциплинирани и сами да се предпазват, като избягват места, където се събират повече хора, да пазят децата си и да спазват строга лична и битова хигиена.

Д-р Калин Калинов съобщи и предприетите мерки, които са докладвани на днешното заседание на щаба. Те са в изпълнение на препоръките на Националния и Областния оперативни щабове:

- Извършва четирикратна дезинфекция на автобусите на градския транспорт.

- Извършва се дезинфекция на спирките на масовия транспорт.

- Съвместно с БЧК е открита гореща телефонна линия 0700 147 44 за консултация с психолози и медици, която в момента работи до 18.00 часа. При усложняване на обстановката може да премине на денонощен режим.

- Започна преоборудване на машините измиване на улиците с дезинфектанти, съгласно европейските изисквания.

- Дезинфекцират се всички съдове за отпадъци с препарат, безопасен за хората и животните, но много ефективен.

- Предприема се и дезинфекция и на парковите площи.

- Инструктирани са всички лични лекари и специалисти за алгоритъма за посрещане, преглед, изследване и придвижване на пациенти, съмнителни за инфекция с коронавирус.

- Обработени с дезинфектант са всички общински сгради и районни администрации, като с приоритет са зоните за работа с граждани.

- В общинските служби е въведен специален режим за допускане на хората един по един до гишетата. Предоставени са маски на служителите, които работят в пряк контакт с гражданите.

- Разработва се план за действия при евентуално развитие на епидемията, съвместно с проф. Чавдар Стефанов, републикански консултант по реанимация и анестезиология.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивски учен с рекорден брой награди "Питагор"
Пригответе си поне 60 лева, ако искате да ги гледате на живо в Пл...
Почина Христо Баев
Синът на загинала заместник-директорка очаква справедливост
Процесуални пречки спънаха делото за убийството в Скутаре
Отложиха затварянето на кръстовище в южната част на Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).