ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Общинските съветници на Пловдив почетоха паметта на Гоце Делчев
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:59 / 27.04.2023Коментари (0)807
Преди началото на днешната редовна сесия на Общинския съвет в Пловдив, съветниците от ВМРО оставиха постери с лика на Гоце Делчев на всяка банка. Акцията е по инициатива на общинския комитет на воеводите и е част от поредица събития свързани с паметта за българския национален герой Гоце Делчев, а поводът е 120 години от гибелта му.

Постерът с портрета на Гоце Делчев от поредицата "Героите на България“. На гърба на портрета е отпечатано стихотворението на П. Яворов, посветено на великия българин и риторичния въпрос на ВМРО към гражданите: "Ще им дадеш ли Гоце, българино?“.

Целта е да провокират съгражданите и сънародниците си относно опитите за кражба на историята от страна на РСМ и перманентните провокаци с поругаване на български културни институции там,  и  в контекста на сагата около еврочленството на западната ни съседка.

Гоце Делчев е една от най-важните фигури на българското освободително движение в Македония. Благодарение на неговите усилия ВМОРО се сдобива със своята четническа армия, привлича в редиците си способни войводи и разгръща активна дейност в Одринска Тракия. Делчев остава завинаги в сърцата на македонските българи и не една-две народни песни възпяват подвизите му и невероятното въздействие, което има върху хората около себе си.

Воеводите обясняват защо е важно да пазим и да не предаваме националните си герои, защо е важно да не дадем историята си.

"Не трябва да предаваме Македония – заради ограбването на българската история и фалшифицирането на историческата истина; заради Гоце Делчев, Даме Груев, Тодор Александров и Иван Михайлов, заради войводите и безименните четници на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, борили се за свободата на останалите под робство българи; заради родените в Македония български възрожденци Паисий Хилендарски, Григор Пърличев, Райко Жинзифов и братя Миладинови, заради талантливото перо на Симеон Радев и Димитър Талев, без които българската културна летопис щеше да е много по-бедна; заради 250-те хиляди български воини, загинали във войните за национално обединение и постигане на българския национален идеал; заради хилядите, изгнили в югославските затвори само заради това, че са българи; заради смелостта на днешните българи в РС Македония, подложени на гонения и тормоз, но пазещи кристално чист българския си национален дух; заради достойнството и бъдещето на България!“

Темата за Македония винаги е била приоритетна и постоянна за ВМРО. Припомняме, че по предложение на групата общински съветници от ВМРО беше приета декларация относно РСМ от ОбС-гр.Пловдив с почти пълно мнозинство. Въздържалите се бяха само от "Демократична България“.

В документа се призовават държавните органи да се придържат стриктно към Рамковата позиция по отношение членството на РС Македония в ЕС и декларацията, приета единодушно от 44-ото Народно събрание, както и към поетите от двете страни ангажименти по пътя на Република Северна Македония по присъединяване като страна-член на ЕС, залегнали  в двустранния протокол по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година.

Според Декларацията, правата на българите в Северна Македония не само се нарушават, но сънародниците ни са подложени на дискриминация, която ни връща в миналия век.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: