Общината публикува за обсъждане проект за програма "Да съхраним заедно Старинен Пловдив"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:28 / 14.01.2022
1360
Община Пловдив информира заинтересованите граждани, че на официалната страница на институцията в раздел "Проекти на нормативни актове“ на 12.01.2022 г. е качена Програма "Да съхраним ЗАЕДНО Старинен Пловдив“ за финансиране на инициативи по консервацията и реставрацията на фасади и художествени елементи на сгради, находящи се на територията на АИР "Старинен Пловдив“ .  

Съгласно чл. 26, ал. 3 и ал. 4 от Закона за нормативните актове, в законоустановения срок от 30 дни, Община Пловдив, чрез настоящото публикуване за обществена консултация, предоставя възможност на заинтересованите лица да направят своите предложения и становища по проекта на Програма "Да съхраним ЗАЕДНО Старинен Пловдив“. Това може да стане на e-mail адрес: culture@plovdiv.bg или в деловодството на Община Пловдив, пл. "Стефан Стамболов“ № 1.

При постъпване, в рамките на законовия 30-дневен срок за обществени консултации, на становищата по проекта на Програмата, същите ще бъдат оповестени от вносителя Здравко Димитров – кмет на Пловдив преди приемането на акта от Общински съвет – Пловдив.

Целта за приемането на настоящата Програма е да бъдат въведени ясни правила и ред за начина и условията за финансиране на проекти за консервация и реставрация на фасади и художествени елементи на сгради на територията на Архитектурно-исторически резерват "Старинен Пловдив“, при спазване на точни процедури.

С приемането на програмата ще се бъде възможно осъществяване на по-ефективна, устойчива и отворена към гражданите политика при съхраняване на недвижимото културно наследство, образната и материалната автентичност на Старинния град, в синхрон с българското и европейското законодателство. Въвеждането на ясни правила и ред за начина и условията за финансиране на проекти за консервация и реставрация на фасади и художествени елементи на сгради на територията на Архитектурно-исторически резерват "Старинен Пловдив“ и спазването на точни процедури ще осигури максимална прозрачност и публичност при вземането на решения, касаещи гражданите на Пловдив.

Като заинтересовани групи могат да бъдат определени всички граждани на Пловдив. С приемането на Програмата ще бъде стимулирана активността на всички граждани и юридически лица, собственици на имоти на територията на АИР "Старинен Пловдив“, за съхраняване на недвижимото културно наследство. 

Идеята на програмата е да се създаде успешен пример, който да може да бъде мултиплициран на следващ етап чрез разширяване териториалния обхват и увеличаване на видовете подкрепяни дейности.

Виж коментарите (0)

Още по темата (214):
27.04.2024 Ще се проведе търг за бивш култов клуб на открито в Пловдив
16.03.2024 Историк: В Стария Пловдив пускаме огромни джипове, а в Дубровник са забранили куфарите с колелца
18.02.2024 Старият град е под блокада, пловдивчани пропищяха от автомобили
01.11.2023 Старият град блесна с ново осветление
15.10.2023 Ергенът Виктор по гащи в тв ефир
28.09.2023 След публикация на Plovdiv24.bg махнаха бетонираната кашпа в Стария
град
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).