Общината подготвя проект за разширението на ул. "Гладстон"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:26 / 13.06.2007
2880
Подобряването на физическата среда трябва да бъде обвързано и с постигане на социално-икономически ефекти. Затова при подготовката на общински проекти, които да кандидатстват за финансиране от структурните фондове на Европейския съюз, трябва да се прилага интегрираният подход, като се използва комбиниране на мерки от различните оперативни програми. Това заяви в Пловдив Гаетано Молура, експерт на ЕС в сферата на развитието на градската инфраструктура. От 3 до 9 юни той бе на посещение в общината с цел оказване на безвъзмездна консултантска помощ в разработването на два изключително важни комуникационни проекта - евентуалното разширение на ул. "Гладстон" в урбанизирания градски център и изграждане на подлезна или надлезна връзка между ул. "Царевец" и ул. "Модър" с цел преодоляване на преминаващата жп линия Пловдив - София и свързването на район Западен с район Южен. Сътрудничеството с европейския експерт Гаетано Молура е по линия на спечеления от община Пловдив проект "Подкрепа за общините" по програмата URBAN на ЕС за градско възстановяване и развитие. Целта е да се подпомогнат усилията на общината в подготовката й на инфраструктурни проекти за финансиране от еврофондовете.

В общинския бюджет за 2007 г. са заложени средства за проектно-проучвателни дейности на двата обекта - 200 хил. лв. за вариантни решения на комуникационната връзка "Модър" - "Царевец" и 90 хил. лв. за проучване на възможността за разширение на ул. "Гладстон" в участъка от ул. "Преслав" до бул. "Пещерско шосе". Според Гаетано Молура, който има успешно реализиран проект за градско развитие на община Наполи, Италия, първата стъпка е сформиране на разширен екип от общински експерти - архитекти, инженери, юристи и други, който да се заеме с управлението на проектите. Необходимо е за всеки един от обектите да се набере база данни, която да послужи за точното формулиране на обхвата на задачите. Разширението на ул. "Гладстон" с едно платно в северна посока е свързано с отчуждаване на близо 18 имота, чиито пазарни оценки могат да надхвърлят стойността на самото строителство. В същото време на тази централна артерия се намират Синдикалният дом, който предстои да се превърне в модерен културен център, изискващ комуникационно обслужване и паркиране на голям поток от посетители, кино "Космос", както и античният театър "Одеон", който има потенциал да се превърне в туристическа атракция от световна величина. "Това е една комплицирана задача, за която е необходим интегриран подход", коментира Гаетано Молура. Решаването на проблема с нарасналия автомобилен трафик трябва да бъде обвързано с решаването на проблема с паркирането и с големия културен потенциал на територията.

Комуникационното решение за "Царевец" - "Модър" е свързано с евентуална реконструкция на жп инфраструктура, което също е скъпоструващо мероприятие. Но с изграждането на подлез или надлез ще се възстанови прекъснатата връзка между южните и западните квартали на Пловдив и ще се облекчи достъпът до Хирургичния комплекс на ВМИ, който обслужва пациенти не само от Пловдив, но и от съседните общини.

За изготвяне на предпроектните проучвания за двата обекта предстои избор на изпълнители чрез обществени поръчки, съобщи главният инженер на община Пловдив Дичо Дафов. Информацията е на вестник "Строителство градът".


Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
03.08.2023 Пепа Деведжиева: Разширяването на ул. "Гладстон" е плиткоумна идея
02.08.2023 Не успяха да спрат разширяването на улица "Гладстон"
29.07.2023 Икономист: С това решение пада пазарната цена на имотите! Разширението на улицата няма да е в близките 100 години
26.07.2023 Одобриха разширението на улица "Гладстон"
26.07.2018 "Гладстон" няма да бъде разширявана, остава със сегашните габарити!
21.11.2013 Кметът: "Гладстон" няма да бъде разширявана, безбожно скъпо е!
Още новини от Новини от Пловдив:
24 май е, честит празник!
Опасната тенденция продължава: Смъртоносно и по диагонал
Кметът на "Южен" с апел към жителите на района
Той се завърна: Нагъл шофьор отново паркира в абсолютно нарушение...
Кандидатите на ГЕРБ в Пловдив: Транспортът трябва да е национален...
Пловдивски бизнесмен към шефа на полицията: Ще изляза на протест ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).