Общината го закъса с английския?

Автор: Георги Василев
Коментари (15)
11:18 / 16.05.2020
10695
Информационна табела, поставена на кръстовището на булевардите "Източен“ и "Княгиня Мария Луиза“ създаде огромна дискусия в социалните мрежи дали нивото на английския език в община Пловдив е задоволително за една културна столица, която ежегодно се очаква да посеща хиляди туристи, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Става въпрос за изписването на английски на "булевард източен“ – на табелата пише "Iztochen Boul". Пишман-полиглотите в нета веднага атакуваха администрацията, че би трябвало да пише "Eastern Blvd", какъвто би следвало да е директният превод.

Тъй като имената на улици, булеварди и други места не се превеждат букватлно – името на пътната артерия е изписано правилно – “Iztochen", а не “Eastern". Остава втората част от табелата, където съществителното "boulevard" е съкратено на "Boul".

Въпреки че най-често използваните абревиатури са "blvd“, "bd“ и "bl“, проверка на Plovdiv24.bg показа, че изписването като "boul" не е грешно – произходът на думата е френски, а това съкращение се използва най-много в Канада.

Фактът, че администрацията е закъсала с английския може да се види на друга информационна табела, която е поставена в подножието на Сахат тепе. Там ясно се виждат няколко грешки, които биха се сторили комични на англоезичните ни гости:

“Breaches have been punished under the law" – това изречение би трябвало да означава "нарушенията се наказат от закона“, но е използвано минало свършено време. В превод прочетеното на тебелата би означавало "нарушенията са били наказвани под закона“.

В следвщото изречени гражданите се призовават да подават сигнали за съответните нарушения. Използвано е обаче същетвителното "failures", което означава "провали“ – тоест гражданите трябва да звънят, ако видят провал, а не нарушение.

Виж коментарите (15)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).