Общината: Всичко около пробива при Водната палата е законно

Автор: Диана Бикова
Коментари (11)
13:21 / 17.10.2022
4703
Община Пловдив няма намерение да се откаже от проекта за пробив при Водната палата. Това декларираха заместник-кметовете по строителство Пламен Райчев и по екология Анести Тимчев на извънреден брифинг, предшестван от сутрешния протест на граждани и последвалата драма с отсичането на първите дървета. На импровизираната пресконференция присъстваха заместник-кметът Тодор Чонов и главният архитект Димитър Ахрянов, но те не казаха дори една дума по темата, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Пламен Райчев заяви: "Пред нас никога не е стоял въпросът за отказ от проекта. Изпълнява се след обществено обсъждане и след решение на Общинския съвет. Миналата година беше общественото обсъждане, едновременно с обсъждането за заема. 

Анализът за трафика е пратен до всички съветници в ОбС, публичен е в сградата на пл. "Централен", не е скрит, ще го качим и на сайта на общината най-късно утре. 

ЗУТ позволява да се правят корекции в проекта. Велоалеята е прекъсната, строителят трябва да ни даде вариант да не е прекъсната, оформя се като най-дългата в Пловдив. 

Във всеки строителен процес е възможно да се получат слягания, напуквания и т.н. Към настоящия момент нямаме такива опасения. 

Никой не знае докъде стигат основите на моста, нямаме в общината проект на моста. Не можем на 100% да знаем какво има под земята.

Екипът на общината взе решението за инженеринг. Бяхме притиснати от сроковете, защото, ако бяхме обявили поръчка за проектиране, щеше да отнеме между 6 и 9 месеца, а условието в заема е до края на 2023 г. да сме усвоили средствата." 

Анести Тимчев каза: "Това, че районният кмет не е подписал заповедта за отсичане на дървета, лично за мен е никакъв знак. В крайна сметка този град ще се реконструира, улиците ще стават все по-малки и по-малки, ще сме принудени да премахваме зелена система. Важното е да я възстановяваме."

Пламен Райчев: "Около 1500 квадрата от двата проекта се припокриват. Всичко, което бъде разрушено, ще се коментира с Управляващия орган (б.а. на ОП "Региони в растеж") по какъв начин ще се възстановят средствата. Изчислили сме, че сумата е около 400 000 лева. Провени са няколко разговора с УО. Неофициално са заявили от ОПРР считат, че пробивът е проект, който надгражда първия и може въобще да не връщаме пари.

Цялата документация за пробива при Водната палата ще бъде публикувана на сайта на общината, включително анализа за трафика най-късно утре. 

Има липса на заинтересованост, когато правим обществени обсъждания, няма хора, когато започнем да копаем – тогава. Няма как да правим нещо незаконно, извървели сме цялата процедура. Хората се притесняват, но никой не ни е потърсил."

Подробности гледайте в прикаченото видео!


Виж коментарите (11)

Още по темата (264):
13.07.2023 Разправия за пари заради глобата за пробива при Водната палата
11.07.2023 Слави Георгиев: Липсата на планиране, спазване на срокове и необмислени постъпки доведе до санкция, която ще плащат пловдивчани
07.07.2023 Деведжиева: С толкова безпомощно управление Пловдив се сблъсква за първи
път
06.07.2023 1 млн. лева на вятъра заради приумицата на Общината за пробив при Водната палата
05.07.2023 Глобиха община Пловдив заради пробива при Водната палата
23.05.2023 Община Пловдив плаща 700 000 лв. за нереализирания пробив при Водната
палата
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).