Община Пловдив твърдо против разширяването на кариерите над Белащица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:55 / 09.10.2018
4743
Във връзка със сигнали, получени от жители на Пловдив и околни населени места, кметът на Пловдив Иван Тотев изпрати до министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на околната среда и водите Нено Димов, на здравеопазването Кирил Ананиев и на земеделието, храните и горите Румен Порожанов писма, в които се изразява становище за прекратяване процеса по издаване на разрешение за отдаване на концесия за добив на строителни материали в участък "Калоян“ от находище "Белащица“ на площ 50,534 дка, както и несъгласие за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства в площите "Сантала“ и "Сантала 2“.

Експертното мнение е, че това ще окаже кумулативно въздействие върху околната среда и човешкото здраве. Сред мотивите е близостта на кариерите в землището на с. Белащица, които се намират на около 10 км южно от Пловдив и на приблизително 3 км от землищната граница на община Пловдив. Наличието им се явява фактор за замърсяването на атмосферния въздух на населените места около находището, включително върху качеството на околната среда и на територията на община Пловдив.

Жителите на близките населени места се чувстват пряко потърпевши от замърсяването на атмосферния въздух и високите нива на шум вследствие на многогодишния добив на инертни материали в региона, а пътят, по който те се транспортират, минава през жилищни зони.

Търсенето, проучването и разработването на нови добивни площи в района би довело до необратими последици за ландшафта, би влошило състоянието на компонентите на околната среда и би застрашило екологичното равновесие в региона.

В изпратените становища се подчертава повишената чувствителност на гражданите на Пловдив и съседните общини във връзка с качеството на въздуха и нивата на шум в околната среда.

Със заповед на МОСВ за районите за оценка и управление на качеството на атмосферния въздух, в обхвата на "Агломерация Пловдив“ са включени общините Пловдив, Асеновград и "Родопи".

Виж коментарите (2)

Още по темата (126):
19.02.2024 В Пловдив съдът попари известна фирма
26.12.2023 Съдът в Пловдив отмени заповедта на Басейнова дирекция, засягаща кариерата в Белащица
31.05.2023 Съдът отхвърли жалба на "Европейски пътища" за кариерата над Белащица
26.04.2023 Жителите на Белащица искат оставката на шефа на Басейнова дирекция
12.04.2023 Главният протестър срещу кариерата над Белащица се оказа крупен собственик на имоти в региона
14.02.2023 Отново проверки на кариерите над Белащица! МЕ не установи нарушения
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).