ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Община Пловдив предприема действия по консервацията и реставрацията на сграфитото на Ди Киро
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:12 / 05.04.2022Коментари (0)806
В късния следобяд вчера, комисия от общината извърши първоначален оглед на сграфитото на Димитър Киров, за да констатира какви са пораженията и да реши какви стъпки следва да се предприемат, за да се възстанови паното. Както вече съобщихме, бурният вятър събори в петък вечерта фрагменти от сграфитото "Захарий Зограф" на Димитър Киров от 1973г., което се намира на стената на сградата на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" в началото на Стария град. Проблемът бе констатиран още същата вечер от директора на ОИ "Старинен Пловдив" доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, която уведоми веднага заместник-кмета Пламен Панов.

На огледа на място присъстваха заместник-кметът Пламен Панов, ректорът на АМТИИ проф. Тони Шекерджиева – Новак, арх. Емануела Маринска от Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство при Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство в Министерство на културата, доц.д-р Елена Кантарева – Дечева и.д. директор на ОИ "Старинен Пловдив“, Христина Цветкова- художник-реставратор от ателието по реставрация и консервация към "Старинен Пловдив“, Марин Бекирски, работил по реставрацията на сграфитото на Георги Божилов - Слона на ул. "Съборна", също реставратор, но от ателието към Градска художествена галерия - Пловдив, арх. Нина Толева – Новак, експерт от отдел "Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив и медии.

Ректорът на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" проф.Тони Шекерджиева-Новак припомни, че сградата е общинска, предоставена за стопанисване на Академията през 2015 г. По тази причина АМТИИ, не е сключвал застраховка, но такава е направена от Община Пловдив. Тя припомни още, че преди 20 години е правена реставрация на паното, но на места е видно, че към днешна дата е подкожушено.

Директорът на "Старинен Пловдив“ доц.д-р Елена Кантарева-Дечева, също художник –реставратор, отбеляза, че паното е рисувано върху западната фасада на сградата, която е изложена на най-интензивни и често неблагоприятни атмосферни влияния – слънце, дъжд, силен вятър, сняг. Сграфитото е техника, в която се наслояват един върху друг няколко слоя едноцветни мазилки на мокро, след което изображението се изрязва. Сега трябва да се реши кой е най-подходящия подход - реставрация или съграждане по същата технология. Но първо и най-важно е да се предприемат аварийни мерки по стабилизиране на творбата, защото и следващи дъждове могат да нанесат увреждане. Трябва да се работи не само по този фрагмент, а по цялото сграфито. Доц. Кантарева сподели, че всеки ден минава покрай сграфитото, но не е видяла да има проблеми, явно бурята е активизирала процесите. Тя допълни, че проектът за един такъв ремонт се съгласува задължително с НИНКН, и това отнема време до 4 месеца, но от Института са обещали съдействие, това да стане в много по-кратък срок.

"Спешност и неотложност. Това е най-важното в момента. Подготвяме стратегия за опазване на паметниците на монументалното изкуство в целия град. Трябва първо да маркираме цялото това наследство, защото то е навсякъде в Пловдив. Започнали сме, с известно забавяне по време на пандемията и мерките и продължаваме. Екипът на "Старинен Пловдив" ще влезе в ролята на "местен полицай“ и ще има повече активни действия, за да се съхрани културното наследство на града. Ще разчитаме на потенциала на експертите от реставрационните ателиета в ОИ "Старинен Пловдив" и в ГХГ, които вече възстановиха увреденото пано на Георги Божилов-Слона в началото на Стария град, както и мозайките на Йоан Левиев в подлеза“, каза зам.-кметът Пламен Панов.

Той се ангажира със срок до месец-месец и половина, в който да бъде изготвен проект за реставрация и консервация на сграфитото "Захарий Зограф". За неговата подготовка ще послужи оригиналния проект на Димитър Киров, който се съхранява в Градската художествена галерия, и който беше донесен на място. По процедура проектът следва да бъде внесен за съгласуване в НИНКН, а след това и одобрен с подпис от министъра на културата. Максималния срок по закон е 4 месеца, но заместник-кметът се надява, че в случай на спешност, процедурата ще бъде ускорена.

Комисията се обедини около мнението, че сграфитото първо трябва да бъде консервирано, а след това реставрирано. На този етап не е ясно какво е конструктивното състояние, на много места се виждат увредени слоеве и опасенията на специалистите са, че вероятно цялото пано е подкожушено. Целта е сроковете на работата да съвпаднат с най-добрия период за извършване на реставрационни дейности, извън летните горещини в Пловдив. Художник-реставраторите от двете ателиета споделиха, че по тяхна оценка предстоящата работа със сигурност ще бъде много сложна.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мъртвопиян блъсна с джипа си жена в Пловдив
Аматьорски футбол
Бум на коклюш в България
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: