Община Пловдив планира да намали капитала на инсинератора за изгаряне на болнични отпадъци

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
11:41 / 06.02.2022
3184
Община Пловдив планира да обяви концесия за инсталацията за изгаряне на болнични отпадъци, съобщи за Plovdiv24.bg заместник-кметът по финанси Величко Родопски.

Първата стъпка за реализиране на намерението е да се намали капиталът на търговското дружество "Инсинератор" ЕООД от 6 760 000 лв. на 50 000 лв. Предложението е обсъждано днес в постоянните комисии към Общинския съвет и ще бъде включено в дневния ред на предстоящата сесия.

Намаляването на капитала ще се реализира чрез изваждане на активите от съществуващото дружество и връщането им в собственост на общината. Става въпрос за поземлен имот с площ 7104 квадратни метра, пет сгради, водопровод, канализация, топлопровод, машини и съоръжения. След това ще се стартира  процедурата за обявяване на концесията. Тази поредица от действия се налага, тъй като в новото публично-частно партньорство община Пловдив ще трябва да влезе с апортна вноска. Тъй като активите в момента са апортирани, консултант от МФ е препоръчал по-продължителната процедура. Евентуалният частен партньор пък ще участва в съдружието с непарична вноска. Дружеството "Инсинератор" ЕООД ще продължи да съществува като фирма до момента, в който общинските съветници решат да обяват процедура за ликвидация.

Припомняме, че инсинераторът започна да се строи през 2006-2007 г. със средства от община Пловдив и българската държава, а от швейцарското правителство осигуриха оборудване. В последствие се оказва, че за апаратурата няма софтуер. Преди няколко години в сградата имаше наводнение, което нанесе допълнителни щети на техниката. От старта на строителството до сега в обекта са налети около 15 милиона лева, но инсинераторът така и не заработи.

В края на предишния кметски мандат е правено обследване колко би струвало завършването на съоръжението. Разчетите показали, че трябват 6 милиона лева към онзи момент. Банките обаче поискали много висока гаранция, което би наложило поемане на нов заем и затова градската управа се отказала да реализира проекта. Сега пък заради скока на цените на строителните материали довършването би се оскъпило още повече, което наложило да се вземе решение за търсене на концесионер.

Виж коментарите (0)

Още по темата (28):
04.01.2024 Пак ще търсят концесионер за инсинератора в Пловдив
30.07.2023 Окончателно ликвидират "Инсинератор - Пловдив", без да е работил и ден
13.07.2023 Отново отложиха концесията на инсинератора
09.06.2023 Съветниците не подкрепиха концесионна такса от 70 000 лева годишно за инсинератора
30.04.2023 Три имота на община Пловдив ще бъдат дадени на концесия
10.11.2022 Одобриха началния ликвидационен баланс на "Инсинератор Пловдив" ЕООД
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин поиска глобяване на пешеходци: Тази игра на руска ру...
Сигнал: Сервизаджии образуваха ново сметище в Пловдив
Удар между коли затапи Околовръстното на Пловдив, има полиция
На празник като на празник, район "Южен" се отчете
Пловдивчани гневни на новите порти на Източната порта: Като в зат...
В Пловдив жена получи бяла роза - някои разчетоха това като злове...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).