Община Пловдив най-накрая си отваря ушите за вредния шум, който влияе върху здравето на гражданите

Автор: Данислава Вълкова
Коментари (2)
08:37 / 14.01.2023
4928
Община Пловдив е пуснала обществена поръчка за "Изготвяне на актуализация и разработване на стратегическа карта за шум в околната среда на агломерация Пловдив - 2023-2028г.“, видя Plovdiv24.bg в електронния портал. Всъщност това е един от важните документи, който администрацията не е актуализирала през последните пет години.

Стратегическата карта за шум представлява план-карта на града, върху която се нанасят шумовите нива от транспорта, от промишлени дейности и от други източници на шум. Чрез нея се определят районите с констатирано превишаване стойностите на показателите за шум, които могат да предизвикат вредно въздействие върху здравето на хората.

Сумата за поръчката е 84 000 лева с ДДС, а събирането на офертите е за краткия срок от 13 дни. С този документ община Пловдив ще бори шума в града, като за неговото изработване ще се направят редица измервания, чиито показатели ще представят какво е натоварването от шума на транспорта и зоните за рекреация (увеселение). Тук се включва автомобилния транспорт - лек и тежкотоварен, железопътния и въздушен транспорт, ще се вземе предвид вида настилка, производствената дейност, интензивността на трафика. Ще се отчетат и показателите на шума в околната среда, като ще се направят замервания през деня, нощта и вечерта. 

Интересното е, че базата, която ще се вземе предвид са 342 000 официални жители на града, макар да знаем, че хората от съседните общини също допринасят за цялостното натоварване на градската среда. Учудващо е, че документа фигурира транспорт от трамваи и метро, каквито в Пловдив няма.

В стратегическата карта за шума трябва да бъде отразена миналата, настоящата и бъдеща ситуация. Възложител на обществената поръчка е заместник-кметът Анести Тимчев.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).