Областният управител върна решение на ОбС Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:35 / 22.02.2023
3870
Решението за отдаване под наем на паркинга на бул. "Пещерско шосе" в Пловдив е върнато за ново разглеждане от областния управител Ангел Стоев, научи Plovdiv24.bg.

Ето и мотивите за връщане на Решение № 20, взето с Протокол № 5 от 09.02.2023 г. на Общински съвет – Пловдив:  

Съгласно т. 2.2. от Решение № 20, взето с Протокол № 5 от 09.02.2023 г. на Общински съвет – Пловдив се предвижда като част от тръжните условия, че участници в търга могат да бъдат само лечебни заведения за болнична помощ по смисъла на Закона за лечебните заведения или търговски дружества, притежаващи капитала на лечебно заведение за болнична помощ, осъществяващи дейност на територията на община Пловдив.  

Според разпоредбата на чл. 3, ал. 3 от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност /ЗОАРАКСД/, при административно регулиране и административен контрол върху стопанската дейност административните органи и органите на местното самоуправление не могат да налагат ограничения и тежести, които не са необходими за постигане на целите на закона. Противоречието на приетото решение на Общинския съвет, с посочената норма се изразява в създаване на ограничения и тежести при административното регулиране и административния контрол, които не са необходими за постигане на целите на закона. 

Предмет на търга е отдаване под наем на имот за паркинг. Това не обосновава по никакъв начин стесняването на кръга на участниците в търга до определените с решението субекти, а именно лечебни заведения.  Приетото решение в тази му част нарушава и нормата на чл. 19, ал. 1 от Конституцията на Република България /КРБ/, съгласно която, икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива, а с оглед на чл. 19, ал. 2 от КРБ, законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотреби с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя. 

Констатираните противоречие с материалноправни разпоредби и несъответствие с целта на закона представляват самостоятелни основания за незаконосъобразност на административния акт.

Виж коментарите (1)

Още по темата (4):
07.03.2023 ОбС реши отново за паркинга на бул. "Пещерско шосе"
23.02.2023 Извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив заради върнато от областния решение
10.02.2023 Община Пловдив дава имот за частен паркинг
19.12.2022 Не дадоха на частна болница общински терен на "Пещерско шосе"
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).