ОУ "Княз Александър I" отбелязва 165 години от създаването си

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:00 / 13.10.2015
7514
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Княз Александър I":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Основно училище "Княз Александър I" отбелязва 165 години от създаването си с богата програма, която започва днес. "Седмицата на патрона" ще завърши на 20 октомври с юбилеен концерт на възпитаниците на училището в конферентната зала на "Новотел Пловдив" от 10 часа. 

Днес във фоайето на ОУ "Княз Александър Първи" ще бъде открита изложба на възпитаници на учебното заведение, което е приемник на най-старото училище в страната. 

По време на "Час на класа" в сряда е предвидено децата да се запознаят с историята на училището си, а на следващия ден класовете ще посетят Музея на Съединението. Малките творци ще могат да участват със свои произведения в рецитала "Ние творим", който ще се проведе в актовата зала на училището в петък от 12,30 часа. 

Празникът ще продължи и на 19 октомври, когато децата ще покажат знанията си в специалната викторина "Знам за моя патрон, познавам моето училище", а вечерта от 18 часа предстои да бъде открита изложба на учителката Боряна Топалова, посветена на юбилея. Кулминацията на празника е именно концертът на възпитаниците на училището на 20 октомври. 

ОУ "Княз Александър Първи" е приемник на едно от най-старите училища в страната. То е създадено през 1850 г. от Найден Геров и за кратко време се превръща в просветен център. 

На 20 октомври 1885 г., малко след Съединението на Княжество България с Източна Румелия, се състои тържественото откриване на новопостроената сграда, в която училището се помещава и до днес. 

На откриването присъстват княз Александър Батенберг, Стефан Стамболов, Найден Геров, много държавни и обществени дейци. 

В речта си тогава директорът Димитър Агура се обръща с молба към княза да вземе под свое покровителство училището и то да носи неговото име.

Това събитие е отразено в паметната книга на училището и е потвърдено с подписите на присъстващите официални лица.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
81-годишен шофьор блъсна жена в Пловдив
Повдигат обвинение на шофьорката, ударила на пътя две момичета от...
НАП установи нарушение в детски център в Пловдив
Монтират огромни тръби по бул. "Александър Стамболийски"
Община Пловдив най-после информира откъде ще минават 4 автобусни ...
Довършването на последните 150 метра от "Брезовско шосе" се отлаг...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).