Няма да има масово залесяване с палми в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
10:36 / 16.02.2013
6058
Масово залесяване с палми в Пловдив няма да има, заяви кметът Иван Тотев по повод на обществената поръчка, обявена от "Градини и паркове". Субтропични дървета ще се засаждат само до археологическите обекти, както беше аранжиран през миналата година Римският стадион, уточни кметът. Обявената поръчка предвижда закупуване на осем вида палми - до 10 броя от всеки, с височина от 1,20 до около 6 метра, и до 100 броя олеандър, който най-добре вирее на Средиземно море.

"Градини и паркове" могат да закупят две-три палми, в зависимост от преценката ни, обясни Иван Тотев.

Новината, че "Градини и паркове" се готвят да засадят още 80 палми под тепетата, предизвика остри обструкции. Това е безсмислено харчене на средства, коментираха специалисти по зелената система. В нашите климатични условия оцелява само един вид палма - трахикарпус. Дръвчетата, наредени в саксии около Римския стадион, са откарани да презимуват на топло. Трите палми, посадени срещу Католическата църква, където се намират останките от Раннохристиянската базилика, са увити с найлони и вече се включват лампи, за да не замръзнат. Олеандърът също не е много подходящ за нашите географски ширини. По-популярното му име е зокум и нашите баби го прибират в избите, след като се застуди, иронично реагираха озеленители.

Средиземноморският бор - пиния - е засаден през миналата есен на пл. "Централен". Има голям риск да не издържи при тежка зима, каквато имаше преди година, считат ландшафтни архитекти. Пинията има кълбовидна корона без много листа и изпълнява преди всичко декоративна функция, а не толкова екологична. С други думи, не може да се разчита, че ще правят дебела сянка на горещия площад, където през летните месеци температурите стигат до плюс 50 градуса и дори отгоре, напомнят еколози.

Чинарите и липите са най-подходящите видове за Пловдив, счита арх. Георги Селенски. Според него както Стара Загора се именува град на липите, така Пловдив би могъл да се нарича град на чинарите, засадени най-вече на бул. "Руски" и "Иван Вазов". Те са много красиви, през лятото правят голяма сянка, издръжливи са и с дълга продължителност на живот. За Пловдив е подходяща и магнолията.

Палмите подхождат повече като екзотика на плажа, коментира арх. Георги Селенски. В поръчката на "Градини и паркове" са включени десетки видове дървета, храсти и разсад на обща стойност 130 000 лева. Предприятието се готви да закупи например до 350 бройки чинар, 250 липи, още толкова червен бор. Заявените магнолии са до 20 броя. За доставка са посочени също така пауловния, шестил, бреза, софора, явор, кипарис, лиственица, ела, туя. Офертите ще се отварят на 25 февруари. Дърветата ще се засаждат през март, април, май, каза директорът на "Градини и паркове" Стоян Алексиев.

Общинският разсадник на "Рогошко шосе" не е поддържан дълги години, там няма фиданки, само са останали големи дървета, затова обявихме конкурс за доставка на декоративна растителност и разсад, каза шефът на "Градини и паркове" Стоян Алексиев. Едно от условията е изпълнителите да доставят дървета и храсти, след като получат заявка от предприятието, а не накуп. С предимство ще се озеленяват ивиците покрай булевардите, парковете, бреговете на Марица.

Алексиев не е съгласен, че борчето пиния не е подходящо за пл. "Централен". Средиземноморският бор обича топли температури и е издръжлив, има го до Дома на младоженците. След няколко години короните им ще станат като чадъри и ще пазят сянка, увери Стоян Алексиев.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (6)

Още по темата (23):
25.11.2023 Читателка: Защо трябва Пловдив да прилича на Абу Даби?
23.11.2023 Опаковаха палмите в Пловдив, идват студове
17.03.2023 Палмите в центъра на Пловдив се разделиха със зимните си "дрехи"
14.12.2022 Облякоха зимните дрехи на палмите в центъра на Пловдив
25.03.2022 Съблякоха зимните дрехи на общинските палми
25.11.2021 Подготвят палмите в Пловдив за зимата
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).