Нови специалности в пловдивските професионални гимназии

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
17:24 / 10.01.2023
4553
Професията авиационен техник е на път да бъде възстановена в Професионалната гимназия по механотехника в Пловдив. Предложението на  Френско-българската търговско-икономическа камара до училището чрез Регионалното управление на образованието е отправено по искане на фирма "Латекоер България" ЕООД, която произвежда самолетни структури. Това съобщи за Plovdiv24.bg старши експертът по организация на средното образование в РУО - Пловдив Рангел Райчев.

Преди години в ПГ по механотехника "Проф. Цветан Лазаров" е имало специализирана паралелка за авиационни техници, но е била закрита поради липса на интерес. Сега френската фирма, чийто завод е в индустриалната зона на село Радиново, има нужда от професионалисти, тъй като започна работа по нов инвестиционен проект в областта на самолетостроенето. 

Пловдивска фирма, специализирана в сигнално-охранителната техника, предлага в ПГ по електроника и електротехника да бъде разкрита паралелка с профилирана насоченост в тази област и е възможно да бъде сключено споразумение, предполага Райчев. 

Това са две от вероятните нови специалности в пловдивските професионални гимназии. Тепърва предстои да се направи проверка дали материалната база на съответното училище е подходяща. До 16 януари директорите трябва да заявят в електронната система на РУО предложенията си за следващата учебна година, а до края на месеца ще има реални данни.

Според предварителния план паралелките с професионална насоченост в Пловдив и областта ще бъдат увеличени от 222 на 236 броя. Това се налага заради по-големия брой завършващи 8 клас - миналата година са били 5949, а тази - 6310 деца. В професионалните паралелки ще бъдат обхванати 62.15% от средношколците, а в STEM профили и професии се запазват 56.40%, тъй като не всяко дете има интерес към професия, обясни експертът.

На среща с директори на училища от Пловдив и областта Рангел Райчев е представил анализ за приема през миналата учебна година и предложенията от бизнеса за най-търсените професии. Недостигат шивачи, машинни оператори, сервитьори, продавач-консултанти и други специалности с I и II степен на квалификация. Оказва се, че в професионалните гимназии се добива по-високата III степен, а на практика се търсят не толкова висококвалифицирани кадри, поясни експертът. По данни на Регионалната занаятчийска камара особено търсени са рецепционисти, камериерки, готвачи. 

Следващото заседание за приема в професионалните гимназии в Пловдив и областта ще се проведе в средата на месец февруари в Регионалната комисия по заетост към областния управител.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непреходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...
81-годишен шофьор блъсна жена в Пловдив
Повдигат обвинение на шофьорката, ударила на пътя две момичета от...
НАП установи нарушение в детски център в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).