Нови специализирани кабинети за професионално обучение в пловдивско училище

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
12:01 / 13.02.2024
5329
С официална церемония в Професионалната гимназия по машиностроене - Пловдив бяха открити нови специализирани кабинети за професионално обучение. В реална работна среда учениците ще усвояват тънкостите за производство на електрически велосипеди.

На събитието присъстваха областният управител Илия Зюмбилев, кметът на Пловдив Костадин Димитров, заместник-кметът по образование Владимир Темелков, кметът на район "Южен" Атанас Кунчев, началникът на РУО - Пловдив Георги Райчев, народният представител и член на парламентарната комисия по образование Росен Костурков и много официални лица, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Откриването на специализираните модерни високотехнологични лаборатории ще пренесе реалното производство в училище, отбеляза директорът на ПГМ инж. Кирил Саксанов. Сътрудничеството на училището с фирма "Макском" е от 2010 г., когато са обучени първите кадри за производствените нужди на компанията. Така в ПГМ се създава първата реална дуална паралелка. Идеята е 90% от учениците до 10 клас да се обучат, за да може в 11 клас да застанат на работните си места. 

"Бизнес и образование се движат в момента в различни скоростни ленти. Трябва да направим така, че да се движат в една лента. Затова направихме тези кабинети. Няма как да казваме: държавата е длъжна, училището е длъжно и да чакаме. Ние ще си свършим нашата роля", каза икономическия директор на "Макском" Николай Бояджиев. 

"Като човек, завършил професионална гимназия, мога да кажа, че професионалното образование е много важно, то е гръбнакът на индустрията. Синергията, която се получава между бизнес, държава и община, ще даде бъдещи резултати за икономиката на България и област Пловдив. Със сигурност ние ще бъдем еталонът на професионалното образование" - каза областният управител Илия Зюмбилев.

Кметът Костадин Димитров със задоволство отбеляза, че инициативата е много хубава, а лабораториите са пример за това как трябва да се случват нещата. Депутатът Росен Костурков припомни, че с директора на ПГМ заедно са обсъждали още през 2018 г. как да се промени професионалното образование, а днес моделът за дуално обучение се прилага във все повече училища в страната. Като член на парламентарната комисия по образование Костурсков смята, че може би е дошло времето, когато трябва да се сложи край на войната между професионалните гимназии и общинските училища и заедно да обсъдят как да се регулира приема на ученици. 

Специален поздрав отправи и Ясен Пейчевски, чиято машиностроителна фирма е представител на шведската компания "Сандвик".

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).