Нови мъки за хиляди в Пловдив до дни

Автор: Диана Бикова
Коментари (2)
09:57 / 14.06.2023
29564
Нова организация на движението в района на Централна жп гара Пловдив ще влезе в сила след около две седмици. Тогава е планирано да се затворят участъци от булевардите "Васил Априлов" и "Руски" заради изграждането на пробива при гарата, съобщи за Plovdiv24.bg директорът на ОП "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов.

Трасето по "Христо Ботев" ще минава зад стария паркинг и покрай гарата. Движението в посока изток - запад ще се измести с около 50 метра на юг и ще е между жп линиите и къщичката, а в посока запад - изток - през спирката на Централна гара. Предвижда се да има три коловоза, като единият ще е за междуселищните превози. 

На практика трафикът ще минава през сегашната автогара за София пред централния вход на гарата. Рейсовете за столицата ще използват платното, което е най-близо до гаровата сграда, а другото ще се приобщи към градското трасе. За да се осигури безопасност на гражданите, се предвижда поставяне на ограждения и затваряне на подлеза между платната. Хората ще могат да ползват подземното съоръжение до страничния вход на гарата.

Плановете са в началото на септември да бъде отворено кръговото на Централна гара и така ще бъде възстановено свободното движение към "Руски" и "Иван Вазов". Напълно затворен обаче ще остане участъкът на "Васил Априлов" от колелото на Централна гара до колелото на "Любен Каравелов", където ще се подменя  водопровод и канализация. 

Проектното решение на изпълнителя на обекта "Трейс груп холд" е представено за съгласуване в КАТ. Алтернативните маршрути за движение ще бъдат обявени публично веднага след като се одобрят. 

Проектът за пробив под Централна гара е на НКЖИ и трябва да приключи в средата на 2024 г. Засега не е ясно кога ще започне ремонтът на Бетонния мост. Единственото сигурно нещо е, че първо трябва да бъде пуснато движението по пробива "Модър - Царевец". Там обаче има забавяне, защото се работи по два отделни проекта - за автомобилен подлез на община Пловдив и за изграждане на Южния обходен колектор на ВиК-Пловдив.

Виж коментарите (2)

Още по темата (260):
16.04.2024 Труд кипи по новите коловози на Централна гара Пловдив
15.04.2024 Районът около гарата абсолютно неузнаваем заради пробива
15.04.2024 Първо в Plovdiv24.bg: До края на април издават строителното разрешение за демонтажа на Бетонния мост
15.04.2024 Ексклузивно: Кметът на Пловдив подписа споразумението за имотите на НКЖИ и
БДЖ
09.04.2024 Доц. д-р Костадин Кисьов: Няма основание да се смята, че около гарата в Пловдив има археология
09.04.2024 Депутат заговори за археология под Централна гара в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Станислав Цанов идва в Пловдив, говори и за лошите коментари
Шефът на КАТ Пловдив: Не съм гледал километража на джипа
16 пъти шофьорът на джипа от бул. "Руски" е бил хващан в крачка
Важно за всички родители на първокласници в Пловдив
Имало ли е гонка с полицията при тежката катастрофа с двама загин...
Имало ли е гонка с полицията при тежката катастрофа с двама загин...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).