Нова придобивка радва пловдивчани на Малката главна от днес

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (37)
11:54 / 09.04.2014
24470
Най-новата чешма в Пловдив - "Тракийски ритон", бе открита официално днес пред Централни хали на Малката главна, предаде репортер на Plovdiv24.bgКакто нашият сайт първи ви показа - тя представлява ритон: античен съд от времето на траките, които са живеели из нашите земи. Автор на проекта е Иван Карапенчев - скулптор.

Идеята и инициативата за изработването на поредната осма чешма са на Клуб "Пловдив Оптимист Интернешънъл".

Чешмата е произведение на изкуството, изградена със средства на основните дарители: Петър, Мила и Елица Бончеви; Руен Иванов; Вичо, Дора, Любен и Диляна Вичеви; Валери Ставрев; Любен Пашев; Техноакташ; Асен, Радост, Мила и Лилия Асенови; Костадинка Генова и "Квалификация консулт" ООД. Финансиране е осигурено и от благотворителни кампании на клуба и от родолюбиви българи, подкрепили проекта.

"Формата на чешмата символизира древната история на Тракийската низина, където е разположен един от най-старите градове на Европа - Пловдив. "Ритонът" е с глава на млад овен и сцена от Дионисиеви тържества", обясни доц. Вичева.

От друга страна, чешмата е съществен елемент от бита и фолклора на българина. Градежът на чешми е свързан с традицията човек да остави диря след себе си, както и да стори добро, като напоиш жадния. Дамите от Клуб "Пловдив" се надяват новата чешма да стане един от символите на град Пловдив и апелират да се опази, за да й се радват и идните поколения българи.


Виж коментарите (37)
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).