Нова църква отваря врати на 9 май в Пловдив! Вижте я!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (87)
16:20 / 03.05.2015
22450
Тридесет и шест работници от различни специалности работиха по довършването на храм "Свети Николай Чудотворец" през почивните дни. В самия храм екип от трима иконописци позлатяваха ореолите на светците на стенописите на храма.

"Започнахме през юли 2014 година и вече сме пред приключване. Стенописите са много красиви, но изискват старание, умения и време. За освещаването на храма всичко ще блести" - каза най-опитният художник-реставратор и иконописец Румен Апостолов.

Дърворезбарите от Професионална гимназия по архитектура и дървообработване "Христо Ботев" вече монтираха иконостаса. Това истинско произведение на изкуството е с размери 7,25 метра х 7,50 метра, като носещата му конструкция е създадена от бял бор, а дърворезбите са изваяни от липа. През почивните дни екипът - майстори на иконостаса, нанасяха поредния слой ползата на фризовете около иконите. 

Най-много работници и сега се трудят от външната страна на храма "Свети Николай Мириклийски Чудотворец". Тяхната задача е да поставят мраморните облицовки, каменните плочи на двора, да завършат оградата и да изчистят грамадите пръст край храма. В работа е впрегната и специализирана строителна техника.

Какво предстои в дните до 9 май, когато е освещаването на храма.

Митрополит Николай и неговият викарен епископ Арсений ще подредят лично църковната утвар в олтара и ще подготвят светия престол за извършване на чина "Освещаване на нов храм". 

Владиката Николай, който следи довършителните дейности ежедневно, е поканил всички български митрополити на празника в Пловдив, когато ще отвори врати новият молитвен дом за православните българи - на 9 май, летния Никулден, както е известен още този ден. 

В първата света божествена литургия, която митрополит Николай ще възглави веднага след тържественото освещаване, ще участват всички свещеници от Пловдив. 

Начало на светото тайнство Евхаристия е 9 ч. Храмът се намира в квартал "Христо Смирненски".


Виж коментарите (87)

Още по темата (12):
28.03.2024 Църквата поиска 600 кв.м до Гребната. Славчо: По-добре от 15-етажен
блок
09.05.2015 Здравко Димитров бе отличен с най-високото църковно отличие
09.05.2015 С бляскава церемония в Пловдив отвори врати най-новата църква! Вижте я и отвътре!
07.05.2015 Мощи на двама светци идват за откриването на новата църква в Пловдив
14.04.2015 Машина ще управлява камбаните на новия храм "Свети Николай"
14.04.2015 Отляха камбаните на църквата "Свети Николай", освещава ги владиката
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).