Нов удар за Лилия: Използвала детето, за да си прави селфита, шамаросала приемната майка!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (37)
15:03 / 19.12.2015
19340
Plovdiv24.bg публикува без редакторска намеса позицията на Националната асоциация за приемна грижа във връзка със случая на изоставеното в Пловдив момиченце:

"Националната асоциация за приемна грижа е неправителствена организация (НАПГ), която защитава интересите на децата в беда, на децата в приемни семейства и на приемните родители. 

НАПГ вярва в това, че родителите трябва да останат с децата си винаги, когато е възможно, като бедността не трябва да е причина за раздяла между деца и родители.

НАПГ изразява сериозното си притеснение и безпокойство за случващото се в момента в страната връщане на деца в родните им семейства на всяка цена. 

Високо оценяваме усилията на държавата да върне децата в родните им семейства, но отчитаме с тревога, то се случва неподготвено, непланирано и без да се преследва най-добрия интерес на децата. 

Все по-често деца се връщат в неподготвена семейна среда, с некачествени отношения и на място, където няма да бъдат обичани или пък ще мизерстват.

Информацията, с която НАПГ разполага във връзка със случая на изоставеното в Пловдив момиченце, показва, че родната майка е без капацитет да се грижи за детето си. Социалната служба е извършила реинтеграцията на всяка цена. Както стана ясно, момиченцето е трето дете на майката. 

Още след раждането му за него се грижи бабата по майчина линия, която гледа и другите две деца.

Бабата гледа новороденото 1 месец и подава сигнал в "Отдела за закрила на детето". Така момиченцето попада в приемно семейство.

Малкото момиченце прекарва в приемното семейство близо 8 месеца. Следва прибързана реинтеграция.

Изумени сме от факта, че не е проучена средата, в която се връща детето и въобще има ли дом, в който майката да се прибере с малкото си дете. 

Връщането на детето при родната му майка се е случило "от днес за утре" - в един ден е съобщено, че детето ще се върне при майка си, два дни по-късно момиченцето е изведено от приемното семейство.

Докато момиченцето е в приемното семейство, претърпява сложна операция. В деня на операцията родната майка напада физически приемната майка и се налага намесата на лекар, който да предпази приемната майка, която в този момент е държала момиченцето на ръце. 

През целия престой в болницата биологичната майка психически тормози приемния родител. Приемната майка сигнализира "Отдела за закрила на детето", но от там е накарана да замълчи, за "да не стане по-лошо". Социалните работници съветват приемната майка да се пази сама от агресията на биологичния родител.

По информация на Националната асоциация за приемната грижа срещите, които са провеждани между родната майка и малкото момиченце, са били проформа с цел майката да си направи "селфита" с детето. 

На всички срещи родната майка е показвала, че няма капацитет да се грижи за малката.

Националната асоциация за приемна грижа настоява за:

Проучване на родителския капацитет на родната майка да се грижи за детето си. Силно сме обезпокоени от поведението на възрастен родител - да остави детето си само, отчаяно, самотно и уплашено.

Проучване на работата на "Отдела за закрила на детето" по реинтеграцията на момиченцето в родното му семейство. Търсене на персонална отговорност на всички служители, които са допуснали тази реинтеграция.

Обучение и подкрепа на социалните работници да извършват качествена оценка на родителския капацитет, преди да предприемат реинтеграция.

Наблюдение на реинтеграциите от приемно семейство в цялата страна и обективен анализ за това къде отиват децата след приемна грижа и има ли готовност родното семейство да се грижи за веднъж изоставените деца.

По-голяма защита на приемните родители от агресията на родните семейства, което включва и подготовка на родните семейства за това какво е приемната грижа и как тя помага на семействата с трудности.

НАПГ ще постави тези въпроси в следващото заседание на Консултативния експертен съвет към Агенцията за социално подпомагане, който управлява проекта "Приеми ме 2015", с който държавата развива приемната грижа."

Виж коментарите (37)

Още по темата (14):
21.12.2015 Бивш мъж на Лилия: Не работи, мързи я, лъже и краде
19.12.2015 Десетки пловдивчани искат изоставеното бебе
19.12.2015 Майката, която изостави бебето си, проговори: Бях отчаяна!
18.12.2015 Бащата на изоставеното бебе иска да го вземе
18.12.2015 Ексклузивно: Освободиха от ареста майката, която заряза бебето си в
Пловдив!
18.12.2015 Бабата на бебето: Лилия бе с лоша репутация, ходеше по мъже
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).