Нов прием по една от най-чаканите мерки

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
11:44 / 07.10.2021
2448
Новият прием по подмярка 4.2. "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. ще бъде открит до 15 октомври, съобщи за Plovdiv24.bg министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков.

Това е една от най-чаканите от земеделските стопани мерки за подпомагане. Срокът за кандидатстване по нея ще бъде не по-кратък от 4 месеца и се очаква той да приключи до края на месец февруари 2022 г. 

В схемата за преработка на селскостопански продукти са предвидени 390 милиона лева за субсидии. Разпределението на парите обаче ще бъде по нови правила. С предимство ще се ползват инвеститорите от сектори плодове, зеленчуци, маслодайни култури и биологично производство. Освен това привилегии ще имат компании с реализиран износ през 2020 г., такива, които преработват суровини от собствени стопанства или са подали проект, чийто разходи са по-ниски от средната оперативна печалба за последните три години.

Приоритетно ще се класират проекти, които включват иновативни технологии - цифровизация и автоматизация на процеси, както и дейности, опазващи околната среда, включително  използването на възобновяеми енергийни източници за собствено потребление. Не на последно място ще се търси и ефект върху пазара на труда и затова ще се предпочитат проекти, запазващи работните места или създаващи нови. Допълнителни точки в класирането ще получават онези дружества, които в предходни години не са получавали финансиране по мярката за преработка.

Актуализираните условия за кандидатстване по подмярката, включително всички приложими документи, са публикувани за обществено обсъждане със заинтересованите страни още в началото на месец октомври.

Схемата за инвестиции в преработвателни предприятия тръгна с фалстарт тази есен заради "необходимостта от прецизиране на текстовете, възникнала в хода на преговорите с ЕК", според официалното съобщение на агроминистерството от септември, припомня "Капитал". Конкретният казус е свързан с довелото до спорове предложение достъп до парите да имат само дружества с тригодишна корпоративна история. Сега, според публикуваните нови критерии за кандидатстване, които са в етап обществено обсъждане, правилото остава, но с известни корекции. С проекти ще могат да кандидатстват земеделски стопанства, които са регистрирани преди поне 36 месеца, групи и организации на производители, които извършват дейност от поне 3 години и други фирми, които "са извършвали дейност по преработка на селскостопански продукти без прекъсване през последните 36 месеца".

Субсидията за един проект може да варира между 29 000 лв. и 5.86 млн. лв., като делът от общата инвестиция варира между 35 и 50%. По-високата сума ще получат по-малките проекти: със стойност на разходите до 3.9 млн. лв, които ще се подпомагат с 50%, а надвишаващите този праг - с 35 на сто, е записано в критериите.

Временното преустановяване на приема няма да наруши правата и интересите на кандидатите, подали документи до момента, категоричен е проф. Бозуков.

Традиционно схемата за преработка заедно с тази за земеделски стопанства са най-атрактивните за бизнеса от земеделската програма. Данните на ДФ "Земеделие" сочат, че до 30 септември, когато приключи приемът на проекти за земеделски стопанства, е имало почти две хиляди кандидати. Заради дублиране на проекти обаче от тях 1868 ще участват в класиранията. Поисканата от фирмите субсидия е над 734.7 млн. лв. при общ бюджет от 432 млн. лв., се вижда още от данните.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Почина големият хуморист Здравко Попов
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).