ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Нощ на учените" в четири пловдивски университета
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:53 / 26.09.2014Коментари (0)3221
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Бивши и настоящи студенти от
УХТ:
виж още
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Бивши и настоящи студенти от
АМТИИ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Публични лекции, посветени на Годината на човешкия мозък, са едни от първите събития в програмата на Европейската нощ на учените в Пловдив днес. Съвместно участват четири висши училища - Пловдивският университет "Паисий Хилендарски", Медицинският университет - Пловдив, Университетът по хранителни технологии и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Това съобщиха доц. д-р Петя Бъркалова и Весела Казашка, координатори на проекта от ПУ "Паисий Хилендарски".

Европейската нощ на учените 2014 се провежда по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света. В България в програмата ще се включат градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за втора поредна година е "Учените в триъгълника на знанието" - "Европейска нощ на учените 2014" K-TRIO 2 (Researchers in Knowledge Тriangle). Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на човешкия мозък.

Проектът K-TRIO 2 за "Европейска нощ на учените" се финансира от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри" на програма "Хоризонт 2020". ПУ "Паисий Хилендарски" е част от консорциум участници, сред които са Нов български университе - координатор на проекта, Британски съвет в България, Единен център за иновации към БАН, Департамент за информация и преквалификация на учители към Тракийския университет, Медицински университет - Пловдив, Медицински университет - Варна, Русенски университет "Ангел Кънчев".

След официалното откриване в 17:00 ч. днес от ректора на ПУ "Паисий Хилендарски" проф. д-р Запрян Козлуджов в зала "Компас" на университета стартира модулът с публични лекции, посветени на годината на човешкия мозък под надслов "Как научните изследвания на човешкия език носят полза на бъдещите поколения". 

ПУ организира и изложба със снимки от Националния фотоконкурс "Пътешествия в света на знанието. Науката през моите очи". Победителите ще получат наградите си между 18:15 и 18:30 ч. в зала "Компас". Във фотоконкурса участваха 24 автори с общо 79 любителски фотографии. Първите 20 фотографии по брой на гласовете в социалната мрежа оформят фотографската изложба. Постерите ще бъдат изложени на открито в западния двора на университета от 26 до 30 септември.

Веднага след церемонията по връчването на наградите от фотоконкура е модулът "Европейски корнер", в който тази година е предвидено представяне на стихосбирката "Стъпки 6" с поетични творби на български учени. От 19:00 до 20:00 ч. в същата зала с призива "Запознай се с учен" отваря врати Научното кафене "Кристалография" с домакин доц. Стела Статкова от Химическия факултет. 

По същото време в западния двор на Ректората ще започне представянето на теренните лаборатории на университета. Тази година ще бъде подредена изложба на студентите от Философско-историческия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" със снимки от теренните им проучвания на тема "Културно-историческо наследство в Средните Родопи - Загражден, Давидково, Стърница".

В Медицинския университет Нощта на учените стартира в късния следобeд - 16:00 часа в Аудиторния комплекс на бул. "Васил Априлов" №15А. До 18:30 ч. там ще се проведе дебатът "Човешкият мозък - отвъд границите на познанието", посветен на невронауката и предизвикателството да помечтаем отвъд постиженията на съвременната наука. Като участник в един от съревноващите се отбори е поканена и доц. д-р Мария Шнитер от Философско-историческия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Модератор на дебата е тв водеща д-р Неделя Щонова. Отборът победител ще получи възможността да участва в престижен международен научен форум.

Петъчното соаре "Храна за размисъл", организирано от 18.30 до 23.00 ч. в Аудиторния комплекс, включва няколко забавни формата: "Танцувай с мен"; "Арт ателие"; Клуб "Интелигентност" с участието на проф. д-р Дроздстой Стоянов и негови студенти; Градинско парти и Коктейл "Храна за мозъка". 

От 14:00 до 17:00 ч. МУ - Пловдив съвместно с УХТ организира пътуваща академия, в нейните рамки студенти, докторанти и млади учени от двата университета ще направят презентации в хуманитарни и професионални гимназии под тепетата.

Свое "Научно кафене" е обособил и Университетът по хранителни технологии. То е под надслов "Постиженията на младите изследователи - нови рецепти и технологии" и ще се проведе от 18:00 до 20:00 ч. А след него до 22:00 ч. ще бъде открита изложбата с дегустация "Храни, стимулиращи мозъка".

По традиция от предишни години студенти и преподаватели от АМТИИ ще дефилират от Стария град до Римския стадион във времето от 19:00 до 19:30 ч., където от 20:00 до 22:00 ч. пловдивчани и гости на града ще имат удоволствието да присъстват на концерта "Кристално чисто" с изцяло автентичен български фолклор. Изпълнители са академичният ансамбъл на АМТИИ с ръководител проф. акад. Милчо Василев и хореограф Стефан Йорданов, както и студенти от Педагогическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". 

Тъй като концертът освен финално събитие е и музикалното послание на програмата, за зрителите е предвиден открит дансинг под звуците на неравноделните ритми на българската фолклорна музика.



Още по темата: общо новини по темата: 3
27.09.2014 »
23.09.2014 »
17.09.2014 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Правят чисто нова улица в Пловдив до меката на шопинга
Парламентарни избори 2024
Актрисата Виолета Донева е била открита мъртва в апартамента си
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: