"Нощ на учените" в МУ Пловдив днес

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:42 / 25.09.2015
1689
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В МУ Пловдив ще се проведе традиционната вече "Нощ на учените". Тази година обаче събитието е последният отзвук от тържествата, посветени на 70-годишнината на университета. 

В нощта, която се днес, ще участват десетки учени, а зрителите се очаква да бъдат стотици. Тя започва от 14,30 часа със срещата между любими преподаватели, избрани от студентите и техните ученици. Целта е да се усети приемствеността между поколенията във вече 70-годишната история на МУ-Пловдив.

В 16 часа ще бъде връчена Наградата на ректора за най-добър учен.

В 16,15 часа започва дебата "Книжката или мишката - реален или виртуален университет". Водещ ще бъде актьорът Стефан Лозанов, а дебатиращите ще бъдат разделени в два отбора. Капитанът на първия отбор е д-р Петър Димов - докторант по патофизиология, а в състава са Яна Моландър, студент в Медицински факултет, Петър Шентов - студент от Факултета по дентална медицина и Станислава Симеонова от Фармацевтичен факултет. 

Капитанът на втория отбор е д-р Мариян Тополов - асистент във Фармацевтичен факултет, катедра "Фармакология и лекарствена токсикология", а в състава влизат Костадин Костадинов, студент от Медицински факултет, Златилина Брикова, студент от Фармацевтичен факултет и Мария Масларова - студент от Факултет дентална медицина.

"Нощта на учените" е невероятна възможност да се потопим в света на науката по завладяващ начин!", съобщи заместник-ректорът по "Научна дейност" на МУ-Пловдив проф. д-р Виктория Сарафян.

По думите й това събитие разкрива другото лице на учените - като творци, новатори, вдъхновители, хора с многобройни таланти, с благородство и духовна щедрост.

"В същото време то дава и възможност да се покаже умението им да спорят, да отстояват каузи, да се забавляват", каза още проф. Сарафян.

В "Нощта на учените" има и специална "Мисия преподавател". В нея ще участват проф. Мариана Мурджева - микробиолог, имунолог, заместник-ректор. 

Тя е предложена от "квотата" на Фармацевтичния факултет. Как успява от скучната микробиология да създаде любима приказка? Това е един от въпросите, на които ще отговаря пред студентите.

Студентите по стоматология предпочетоха доц. Нешка Манчорова. Завършила само преди 15 години тя със сигурност е и най-младата участничка, но професионалните й успехи са забележителни. 

Д-р Ангелина Стоянова също ще вземе участие в "мисията". Тя няма титли, но има друго, много по-важно - 40 години посветени на най-тежко болните деца - онкологично болните. 

С личния си пример на лечител, с любовта си към болните деца, с трудолюбието си и завидния си диагностичен поглед тя увлече поколения студенти да предпочетат тежкия път на педиатрията. Продължава и днес.

"Сред нас ще бъде проф. Христо Миленков - дългогодишен ръководител на Катедрата по патоанатомия и студент от първия випуск на Университета. Той имаше уникалното качество да преподава и по време на изпит. 

И до днес, защото той продължава да упражнява лекарското си изкуство, за поставянето на всяка по-трудна патоанатомична диагноза той е решаващият арбитър. Друг многоочакван участник е проф. Никола Запрянов. Човек, който доближи медицината до изкуството и намери последователност и търпение да напише стотици страници хроника на позабравеното време от "детството на Университета". 

Проф. Петър Кавлаков - сладкодумният, увличащият с младежкия си дух стоматолог няма нужда от представяне - той нито за миг не е забравян. Той е винаги след нас - по-младите. Това е първото поколение.", съобщи доц. Нарцис Калева, която е един от организаторите на събитието.

За финал на множеството събития ще има благотворителен кулинарен базар в подкрепа на новия академичен танцов фолклорен ансамбъл на МУ-Пловдив. Със средствата от базара ще бъдат закупени носии за участниците от ансамбъла.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Клиент: Преведох пари към собствената си сметка, а банката ми удъ...
Щурo и незабравимо събитие предстои край Пловдив
Обявиха ареста на Георги Георгиев за незаконен
Започнаха изкопни дейности в зелената площ пред "Пълмед", кметств...
Кметът на "Западен" потвърди за ново кръгово и нов светофар на "П...
Под засилена охрана в Пловдив пристигнаха 1 180 500 хартиени бюле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).