Норовируси са предизвикали натравянето на децата от Спортното училище в Пловдив

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
19:54 / 26.09.2022
4824
Норовируси са предизвикали натравянето на децата от Спортното училище в Пловдив, съобщи за Plovdiv24.bg д-р Милена Панайотова, началник на отдел "Противоепидемичен контрол“ към РЗИ Пловдив.

Резултатите от Националния център по заразни и паразитни болести при тях са били получени в петък след обяд. Оказало се, че от изпратените фекални проби на деца, които са лежали в Инфекциозната клиника, при 10 от 11 са били изолирани именно норовируси.

Действително, при всичките микробиологични изследвания в Инфекциозната клиника и в РЗИ на проби, взети от персонала, не е било изолирано нищо. "Така че, както предполагахме, се оказва вирусна инфекция", каза д-р Панайотова.

От Националния център по заразни и паразитни болести са посъветвали инспекторите от РЗИ да вземат и фекални проби от хоспитализираните деца. Именно техните проби са дали този категоричен положителен резултат за норовирус.  

Д-р Панайотова обясни още веднъж, че норовирусите се предават най-често чрез хранителен продукт, който не е бил добре термично обработен. Те издържат на много висока температура и се унищожават едва при над 300 градуса. На такава термична обработка няма как да се подложат морски дарове, плодове и зеленчуци, които в случая е възможно да са причинили натравянето.

Припомням, че от Регионалната дирекция на Агенцията по храните в Пловдив също изпратиха проби от храни, които се оказаха отрицателни за норовирус.

Според д-р Панайотова, обаче е важно през кое време са взети пробите, тъй като инкубационният период при отравяне с норовирус е от 1 до 3 дни.

Виж коментарите (0)

Още по темата (11):
29.09.2022 Нов проблем в Спортното училище в Пловдив
23.09.2022 Пълна мистерия: От какво се натровиха децата в Спортното?
19.09.2022 Пробите от храната в Спортното училище в Пловдив не показват наличие на салмонела, листерия и бацилус цереус
19.09.2022 Чакат се пробите, взети от работниците в кухнята на Спортното
19.09.2022 Стана ясна причината за стомашните проблеми на ученици от Спортното
16.09.2022 Столът в Спортното училище остава затворен
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).