Невероятно, но факт: Синдикалният дом готов за Коледа! Вижте го!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (25)
06:00 / 27.11.2012
13093
Градският дом на културата отваря врати на 24 декември тази година, научи репортер на Plovdiv24.bg. Новината потвърди зам.-кметът Димитър Кацарски. "Ако реконструкцията върви без проблеми, както в последните няколко месеца, ще открием официално сградата точно на тази дата", каза още той. 

В момента на обекта текат довършителни работи, а наета за целта фирма вече чисти етажите на сградата. 

"Готови сме на 95%. Ще предадем обекта поне седмица преди Коледните празници, за да може общината да подготви програмата за откриването му", обясниха пред нашия репортер техническият ръководител на "Актор" Красимир Илиев и асистентката му Люба Григорова. Художественото осветлението и климатизацията на емблематичната за Пловдив сграда са вече факт, озеленяването отвън - също. Дограмите са поставени на 100%, част от офисите вътре вече са обзаведени. Вертикалната планировка и рампата за декори също са готови, а над товарния вход за сметка на фирмата се поставя и тента, която ще предпазва декорите от валеж. 

В залата на операта 520-те седалки са монтирани. Предстои поставянето на мокета. Инвалидните рампи са изградени, а пътеката, по която ще минават хората с увреждания, е вляво от входа на залата. Всички акустични врати са поставени, а сцената и оркестрината още се довършват.  

Изложбената зала е напълно готова, а осветлението е насочващо, посредством въртящите се прожектори, монтирани на окачения таван. Готови са и балетната зала, гримьорните, гардеробните, помещението за шиене на костюми и декори. 

"При предишното управление на Община Пловдив комуникацията между нас беше много трудна", сподели по време на разходката ни из сградата Люба Григорова, била в екипа на покойния вече технически ръководител на обекта Полихронис Хапсалис, който загина нелепо при катастрофа на автомагистрала "Тракия" край Пловдив на 30 май.

"Сега отношенията ни с общината са много по-различни. Всички плащания се осъществяват навреме, а с екипа на зам.-кмета Димитър Кацарски, който движи обекта, се работи много лесно. Няма наша молба, на която да не са се отзовали и да не са помогнали по най-бързия начин. Полагат всички усилия, за да се отвори по-скоро сградата", продължи да споделя Григорова. Според нея душата на реконструкцията на бившия Синдикален дом е бил Полихронис Хапсалис.

"Независимо, че по проект не беше предвидено, фирма "Актор" за нейна сметка инсталира видеонаблюдение и сот на цялата сграда. За помещението под сцената в залата беше предвидено само освежаване, а ние изградихме цялостно нова оркестрина. Освен това реновирането на долния етаж също не беше заложено в договора.Сложихме гипскартон и нова настилка, тъй като за фирмата сградата е от изключителна важност. Отново за наша сметка ще поставим и плочки на откритата тераса, тъй като тя е проектирана само до груба настилка", разясни подробно техническият асистент и завърши: "Всичко това са идеи на Хапсалис. Ако не беше той, това нямаше се случи".

Така сагата с реконструкцията на бившия Синдикален дом върви към своя край. Договорът за ремонта на сградата е подписан в последния работен ден на бившия кмет Иван Чомаков. Откриването на обекта беше многократно отлагано. Парафът е сключен така, че за неизпълнение на сроковете и условията по него гръцката фирма дължи мизерни неустойки - за разлика от Общината.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (25)

Още по темата (140):
26.08.2020 Община Пловдив ще чисти ДК "Борис Христов" с над 30 000 лева
01.06.2020 Покривът на ДК "Борис Христов" протече, търсят строител за ремонт
10.12.2019 Домът на културата "Борис Христов" се мести в кино "Космос"?
27.05.2019 Портрет от бронз на Борис Христов в Дома на културата
01.08.2016 Отдават бившата дискотека в Дома на културата под наем
22.06.2016 Отварят пиано бар или клуб за жива музика в Дома на културата, но не чалга
Още новини от Новини от Пловдив:
Кои легенди от музикалната индустрия пристигат в Пловдив и тази г...
Ръст на населението в Пловдив и областта
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).