Нещо уникално се случи на Античния театър в Пловдив!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:32 / 26.05.2019
12773
"В Пловдив няма случайности!“ - възкликна българският феномен маестро Йордан Камджалов, който представи проекта "В кръга на песента“ като част от програмата на Европейска столица на културата Пловдив 2019.

Ден след най-светлия български празник – 24 май – маестро Камджалов гостува в Пловдив заедно с Genesis Orchestra и вокалния проект "Музикална лаборатория за Човека“, които успяха с неподозирана лекота да преобразят аурата на претъпкания до краен предел Античен театър.

Празничният концерт, посветен на православието, просветата и силния български дух, бе съставен от първа част, в която прозвучаха произведения по музика и мотиви на Петър Дънов и част втора, в която главно действащо лице бе публиката под ръководството на маестро Камджалов, който успя да накара 3000 човека да запеят в един глас едни от най-емоционалните и емблематични песни "Върви, народе възродени!“ и "Многая Лета“!

Това, което се случи след края на концерта обаче, предизвика същински възторг в самия маестро, който излезе отново на сцената заедно с останалите участници, за да се поклонят с думите: "Аплауз за пловдивчани!“. Бисът, който върна на сцената изпълнителите, бе непринуденото и изключително емоционално изпълнение на публиката на "Хубава си, моя горо“, което бе импровизирано, но продиктувано от обединяващия заряд на концерта изпълнение. В същия трогателен синхрон публика и изпълнители продължиха с българските емблеми "Една българска роза“ и "Моя страна, моя България“, за да завършат с химна "Мила Родино“. А някъде на задния ред се чуха думите на малко момиченце, което каза на майка си: "Когато порасна, искам да живея в Пловдив!“...

Йордан Камджалов учи дирижиране в София и в Берлин, както и в майсторски класове при диригенти от световна величина. Едва тридесетгодишен е избран за музикален генерален директор на културния център в германския град Хайделберг. Камджалов е първият чужденец на тази длъжност. Неговите сезони там са най-касовите в историята на операта и оркестъра.

Йордан Камджалов създава и фондация на свое име за подпомагане на млади български творци. Известен е с търсенията си на единство между музика, философия и наука.Той е артистичен директор и главен диригент на международния концептуален културен проект Genesis Orchestra и на "Музикална лаборатория за Човека“.

Genesis Orchestra обединява доказани български изпълнители от десетки точки по света, водени от своя професионализъм, опит и талант, за да дадат нови импулси в културното пространство. Като водещи музиканти в престижни културни центрове по света, те са не само културни донори, но и забележителни посланици на България в чужбина.

Музикална Лаборатория за Човека е създадена през 2014 г. от Йордан Камджалов с главен диригент Мая Василева. Концептуалният проект стъпва върху българската хорова традиция. Основни инструменти в този изследователски процес са звука и словото. Основният импулс за раждането на тази идея е копнежът вътрешното пространство, което всеки носи в себе си, да се споделя и отразява във външното акустическо пространство.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).