Направиха първа копка на новата клиника по педиатрия в Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
12:09 / 22.02.2023
5462
С официална церемония в УМБАЛ "Свети Георги“ Пловдив бе поставено началото на изграждане на нов лечебно-диагностичен корпус за Клиника по педиатрия и онкологични специалности. На събитието присъстваха заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова, началникът на кабинета на здравния министър доц. Момчил Мавров, Н.В. пловдивският митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений, областният управител Ангел Стоев, Менда Стоянова, д-р Даниела Дариткова, проф. д-р Костадин Ангелов, Георги Гергов, цялото ръководство на УМБАЛ "Св. Георги“ и други официални лица, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Днешният ден – 22 февруари 2023 г., ще остане в историята. Една крехка мечта днес ще стане реалност. След повече от 40 г. в тази болница ще се постави началото на нов корпус за най-милото, децата, не само от нашия регион.

Всичко възникна като идея и вместо да правим ремонт на остаряла база, стартирахме кампанията "Най-доброто за нашите деца“. Специални благодарности на митрополит Николай, който първи откликна и дари 20 000 лева. Последваха и други дарители – г-н Гергов в най-трудното време помогна да направим лабораторията за ковид.

Две години по-късно г-жа Менда Стоянова и д-р Дариткова по телефона ми съобщиха, че има 17 млн. първи транш. Няколко месеца след това бяхме готови да започнем, но тогава цените се вдигнаха. Точно, когато започнеш да губиш надежда, нещата се подобряват и получихме втория транш. Благодаря, проф. Ангелов.

Благодаря на всички хора, които помогнаха тази мечта да се сбъдне. Дай, Боже, повече такива добри дела! - каза изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов.

Приветствия отправиха официалните лица, областният управител Ангел Стоев подари икона на Св. Стилиян детепазител, а проф. Ангелов - икона на Св. Георги. Проф. Джамбазов от своя страна подари пластика на Св. Георги на строителя Никола Тиков. 

Негово високопреосвещенство митрополит Николай отправи благословение и молитва за успех на начинанието. След това беше направена и първа копка на клиниката.

Новата сграда ще бъде с разгъната застроена площ от 17 672 кв.м. Със седем етажа и сутерен. Тя ще се свързва с топла връзка към Хирургическия корпус. Предвижда се в нея да бъдат разкрити общо 115 болнични легла и по този начин клиниката ще бъде преместена от старата сграда на бул. "Васил Априлов“ № 15 А в новата, която изцяло ще отговаря на съвременните изисквания.

Пребазирането на Клиниката по педиатрия и осигуряването на подходящи условия е от изключително значение за децата от цяла Южна България, тъй като тя е единствена в региона по капацитет на специалистите и медицинските дейности. Всяка година в клиниката се хоспитализират над 5500 малки пациенти с остри състояния при заболявания на вътрешните органи, в т.ч. с кардиологични, неврологични, онкохематологични и други. През Спешното детско отделение годишно преминават приблизително 28 000 деца.

Договорът за строителство е с максимална продължителност до 36 месеца, но се очаква строителните дейности да приключат по-рано.


Виж коментарите (1)

Още по темата (13):
15.06.2023 Строят с бързи темпове новата детска клиника в Пловдив
05.05.2023 Строителството на новата детска болница в Пловдив напредва с бързи
темпове
04.05.2023 Специално отличие за новия диагностично-лечебен корпус на Клиниката по педиатрия към УМБАЛ "Свети Георги"
25.02.2023 Меджидиев за новата детска болница в Пловдив: Всички деца ще получават бърза и комплексна медицинска помощ
22.02.2023 Правят първа копка на новата клиника по педиатрия в Пловдив
21.02.2023 Правят първа копка на новата клиника по педиатрия към УМБАЛ "Свети Георги" 
Още новини от Новини от Пловдив:
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).