Намалиха присъдата на подсъдим по делото за катастрофата в Симеоновград

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
12:06 / 25.02.2013
2532
Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата на Хасковския окръжен съд в частта, с която подсъдимия Данаил Георгиев е осъден на 12 години лишаване от свобода при първоначален общ режим и лишаване от право да управлява МПС за срок от 15 години за това, че на 23.04.2011 г. в гр. Симеоновград при управление на МПС "Опел Вектра" в нарушение на правилата за движение по непредпазливост е причинил смърт на повече от едно лица - Гошо Г., Яница Б., Мелин З., Евгени Г., Трифон Й. и Красимир М. и средна телесна повреда на повече от едно лице Мария - Луиза К. и Христо И., като деянието е извършено в пияно състояние и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 343 ал.3 от НК.

Присъдата беше изменена в частта, с която подсъдимият Живко Желев е осъден на 10 години лишаване от свобода при първоначален общ режим и лишаване от право да управлява МПС за срок от 13 години, като беше намален размерът на наложените наказания на 7 години лишаване от свобода и на 10 лишаване от право да управлява МПС. 

Желев е бил признат за виновен в това, че на 23.04.2011 г. в гр. Симеоновград при управление и като водач на МПС "Опел Вектра", собственост на баща му Тодор Желев в нарушение на правилата за движение е предоставил моторното превозно средство на водача Данаил Георгиев, който бил под въздействие на алкохол и по непредпазливост е причинил смърт на повече от едно лица - Гошо Г., Яница Б., Мелин З., Евгени Г., Трифон Й. и Красимир М. и средна телесна повреда на повече от едно лице Мария - Луиза К. и Христо И. като деянието е извършено в пияно състояние и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 343 ал.3 от НК.

Апелативният съд е приел, че по отношение на подсъдимия Желев първоинстанционният съд е надценил отегчаващите и не е съобразил превеса на смекчаващите отговорността обстоятелства, който налага наказанията лишаване от свобода и лишаване от право да управлява МПС да бъдат значително намалени под определения баланс на лишаване от свобода.

При определяне наказанието на подсъдимия Желев, за смекчаващи отговорността обстоятелства са приети чистото съдебно минало, младата възраст, добрите характеристични данни, към които следва да се прибави разкаянието за стореното, изразено публично непосредствено след ПТП, дълбокото му съжаление, че е дал ключовете от автомобила на братовчед си и че е станал причина да загинат негови съученици и приятели. 

Следва да се отчете и направеният от него опит да въздейства върху водача на автомобила в момента, в който изненадващо за пътуващите, недопустимо е увеличена скоростта на движение и е настоявал Георгиев да я намали, за да не катастрофират. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Виж коментарите (2)

Още по темата (15):
29.04.2021 Пияният шофьор, затрил живота на 6 деца, бил образцов затворник
23.04.2020 9 години от "Черния Великден", когато пиян шофьор уби шестима младежи
15.01.2013 Младият Данаил, убил шестима в Симеоновград: Не съм управлявал колата във фаталната нощ!
15.01.2013 Днес гледат делото за тежката катастрофа в Симеоновград
11.01.2013 Гледат делото за тежката катастрофа в Симеоновград
30.10.2012 Следващото заседание по делото за тежката катастрофа в Симеоновград - през декември
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).