Над една трета нови събития в културния календар за 2019-та

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:40 / 01.01.2019
4958
В края на 2018-та Plovdiv24.bg ви среща с кметовете на Пловдив, за да разкажат какво свършиха през отминаващата година, какво планират за новата 2019 година и какви предизвикателства стоят пред тях. В навечерието на 2019 година заместник-кметът по култура Александър Държиков отчете надграждане на културния календар. Парите за него за 2018 година бяха около милион и половина, а за 2019-та са 1 750 000 лева.

"Политика на община Пловдив е всяка година да се увеличават средствата за култура. Повечето пари отиват в две направления - надграждане на познати събития и нови събития. Почти на всички утвърдени за Пловдив събития бюджетът е завишен. Освен това всяка година се появяват и нови събития", разказа зам.-кметът.

Познатият на всички вече Арт войс център ще има събитие, финансирано с 25 хил. лева от местната администрация. Всички възрастови групи, възпитаници на центъра ще имат концерти на открито през 2019-та. Чрез техните прояви ще се утвърди за пореден път политиката да се запълват кварталите с изкуство.

"Около 50 са финансираните от Общината културни събития за 2019 година, поне една трета са нови", каза Държиков.

Всички тези събития, както и десетките фестивали, които се провеждат в Пловдив, водят до развитие на икономиката. Пример в това отношение е издадените в края на годината 5 разрешителни за строеж за хотели.

"Според данните последните 5 години легловата база всяка година се увеличава с около 100-150 легла. През 2018-та за разлика от 2017 година легловата база се е увеличила с 600-700 легла. Тоест развитието на културата води до предизвикателства. Около Hills of Rock легловата база бе заета не само в Пловдив, но и наоколо като Асеновград. Сега вече хотелиерите се справят с това предизвикателство", разясни зам.-кметът по култура.

Проектът Европейска столица на културата е тласъкът да започне работата на община Пловдив по обекти като кино "Космос", галерията на ул. "Гладстон", галерията на ул. "Съборна", галерията на мястото на бившия Детмаг "Снежанка". Така че вече се виждат плюсовете от отличието Столица на културата. Категоричен е, че Пловдив ще е успешна Културна столица.

Какви още планове и цели поставя пред себе си и пред екипа си зам.-кметът Александър Държиков, вижте във видеото.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...
Бляскава церемония събра известни особи в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).