Над 400 фирми изложители участват в "Агра 2012"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:29 / 06.03.2012
2758
Близо 420 директни и представени изложители, с 15% повече от миналата година, участват в "Агра 2012", която продължава от днес до 10 март в панаирния комплекс в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.  Международната селскостопанска изложба  се провежда под патронажа на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов

"Ангажираните изложбени площи са увеличени общо с 27%, а при чуждестранните компании - с 52%. Това са данни, показващи реално съживяване в бранша", коментира Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който организира изложението съвместно със Селскостопанската академия. 

"Агробизнесът у нас наистина се е стабилизирал и привлича силен интерес отвън, а "Агра" е мястото, където ще стартират много нови инициативи. Това е резултат и от усилията на Международен панаир Пловдив да подкрепя бизнеса в трудната икономическа ситуация", добави Соколов.

"Там е нишата", бе категоричен министър Найденов, след като разгледа Специализираната изложба за биологично растениевъдство и животновъдство "БиоАгра". Тя се провежда за първи път, а в нейното стартово издание участват фирми и организации от 5 държави. В техните експозиции се проследява пътя на екохраните от полето до трапезата. Една от атракциите е изложба от картини и дрехи, направени от ориз.

"България има много добри условия за развитие на биологично земеделие, учените са готови да посрещнат тази инициатива, а бизнесът проявява много голям интерес", подчерта проф. дсн Димитър Греков, ректор на Аграрния университет, който е партньор на панаира в подготовката на изложението "Биоагра" заедно с международната фондация "Авалон".

"В Западна Европа се търсят български екопродукти като твърда пшеница, сусам, розово и лавандулово масло, билки, мед и вино от биогрозде", посочи доц. д-р Владислав Попов, директор на Агроекологичния център към Аграрния университет и представител на фондация "Авалон". По негови данни 85-90% от българските биопродукти отиват за износ, а в сектора работят близо 1000 производители, преработватели и търговци.

"Все повече сортове плодове и зеленчуци, които разработват нашите институти, имат компоненти, съобразени с изискванията за биопроизводство", заяви доц. д-р Маргарита Николова, главен научен секретар на Селскостопанската академия. Новите култури не само са устойчиви на болести, което намалява пръскането с химически препарати, но съдържат големи количества витамини, антиоксиданти и аниканцерогенни елементи. Иновация от световен мащаб са трите сорта сливи, които не се нуждаят от опрашване. Общо 31 нови сорта показват учените от Селскостопанската академия на "Агра 2012".

В 4 панаирни палати и откритите площи край тях са представени машини, инвентар, оборудване за растениевъдството и животновъдството, агрохимикали и торове, фуражи, опаковки, услуги. Новостите са 35, от които 11 световни и 5 европейски.

Министър Найденов изпробва една от тях - най-мощния трактор в света, който е част от експозицията на "Римекс 1 холдинг". Машината беше откупена още в първия ден на изложението.

Очаква се то да бъде посетено от хиляди специалисти от страната и чужбина. За посетителите са предвидени награди, осигурени от Международен панаир Пловдив. Палатите са отворени за разглеждане от 9 до 18 ч, а на 10 март - до 14 часа.

Във всеки от дните на изложението има съпътстваща програма от семинари, конференции, презентации и делови срещи, на които ще се обсъждат актуални проблеми на агробизнеса и селското стопанство.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (9):
11.03.2012 Над 20 000 са посетили селскостопанската изложба АГРА 2012 в Международен панаир-Пловдив
08.03.2012 ВУАРР организира семинар на Агра 2012 г.
07.03.2012 44 иновации се състезаваха за наградите на изложението "Агра"
06.03.2012 Тържествено откриха Агра 2012 г.
06.03.2012 Гигантска праскова показват в Пловдив
05.03.2012 Награди очакват посетителите на АГРА 2012
Още новини от Новини от Пловдив:
Областна администрация Пловдив с интересно предупреждение за Деня...
Първи подробности за евакуацията в най-голямата болница в Пловдив...
"Швейцарско сирене" по пловдивски булевард
Пригответе до 200 лева, ако искате да гледате на живо този грък в...
Шеметен първи юни, нови обекти и единствен по рода си MakeUp Mast...
Дебора минути преди делото: Готова съм психически за разпита


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).