Над 1300 служители на МВР обезпечават обществения ред за изборите в Пловдив и областта

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:39 / 30.09.2022
757
От ОД МВР Пловдив са предприети всички необходими мерки за охраната на обществения ред, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите и гарантиране законосъобразността на предстоящите избори на 2 октомври.

В дирекцията е сформиран щаб, който ръководи дейността на подразделенията в координация с ръководството на МВР и всички ведомства и институции с отношение към изборния процес. В 13-те районни управления са създадени оперативни групи за своевременна проверка на информация за противообществени прояви и престъпления, постъпила на тел. 112 или в дежурната част на съответната структура.  

На откритите денонощни линии в МВР - телефон 02/9011298 и имейл izbori2022@mvr.bg, ще се приемат единствено сигнали, свързани с нарушения, които могат да възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и съотносими към отговорностите на министерството.

Общо 1330  служители на МВР от структурите на полицията, пожарната и жандармерията участват в организацията около изборите в Пловдивска област. Освен за външната охрана на местата за гласуване, униформените имат ангажимент за цялостното обезпечаване на реда и безопасността на движение и стриктното спазване на изборното законодателство.  

Още от 13 септември полицията пази изборните книжа в общинските и районни администрации. В петък вечерта пък започва охраната на 954 машини за гласуване в Пловдив и областта. От тях 506 са определени за секциите в 16 РИК, а 448 -  за 17 РИК, и транспортирането им до съответните места ще бъде в събота с полицейски съпровод. Гласуването ще се извършва в общо 981 секции, като са предвидени и 12 мобилни избирателни секции. Разкрити са секции и в някои болници.

Външната охрана на местата за гласуване ще бъде поета в събота и продължава до края на изборния ден в неделя. По време на вота в изборните помещения няма да се допускат лица в нетрезво състояние и носещи опасни предмети или оръжие. При  необходимост служителите на реда могат да оказват съдействие само с изрично писмено искане от председателите на секционните комисии.

След обявяване на края на изборния ден е създадена организация за обезпечаване на транспортирането на изборните машини и документация до 16 и 17 РИК.

На 2 октомври е осигурена възможност на българските граждани, които желаят да упражнят правото си на глас, но по различни причини нямат валидни документи за самоличност, да се сдобият с необходимото удостоверение. Документът се получава при подадено лично искане на гишетата в сектор БДС в Пловдив или в съответното районно управление, които ще работят от 8.30 ч. до 19.00 ч.

Виж коментарите (0)

Още по темата (981):
22.02.2023 ВМРО прекратява разговорите с "Български възход"
27.12.2022 Юрий Асланов: Беше глупаво да се правят промени в Изборния кодекс
26.12.2022 Юрий Асланов: Парламентарно представените партии тупкат топката, изчаквайки и готвейки се за местните избори
15.12.2022 Трифонов: Вежди Рашидов е Дядо Коледа, Десислава Атанасова - Снежанка, а Петков и Василев са седемте джуджета
10.12.2022 Атанас Атанасов: На Борисов му трябва политическа пералня
14.11.2022 Красен Кралев: Да говорим, че хартиеният вот е фалшифициран, означава да кажем, че 100 000 български граждани са корумпирани
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Пловдив: Няма как да не ти трепне отвътре, рукне ли род...
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Разследват имотни измами, свързани с бившия полицай, осъден за уб...
Голям успех за ученици от училище "Вапцаров"
Шофьорка: Стойте далеч от това място!
Повече полиция на булеварди в Пловдив с висока концентрация на ПТ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).