Начинаещи бизнесмени стартират културен туризъм и източна медицина

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:43 / 07.05.2008
992
Фирма за културен туризъм и център за нетрадиционна медицина откриват двама начинаещи мениджъри, които преминаха специализирано обучение в Центъра за бизнес старт на Сдружение „Регионални научно-технически съюзи" в Пловдив. Това съобщи изпълнителният директор на сдружението инж. Розен Попов.

Емин Агушев и Мая Димитрова ще реализират проектите, с които се дипломираха като икономист-мениджъри в края на месец април. Те знаеха с какво искат да се занимават още в самото в начало. По време на обучението обаче ги подготвихме как да започнат собствен бизнес, каза инж. Попов. Той уточни, че бъдещите предприемачи ще вложат собствени средства в начинанията.

В реституираните си гори в района на Агушевите конаци край село Могилица Емин ще започне дърводобив, от който още през първата година предвижда приходи от над 20 хил. лв. С 14 хил. от тях той ще възстанови първоначалната си инвестиция. В бизнесплана за втората година Емин Агушев е предвидил създаване на животновъдно стопанство, развиване на пчеларство, добив на горски плодове и екологично земеделие, както и резерват за диви животни край село Могилица. След приспадане на годишните разходи бизнесменът очаква печалба от 33 хил. лева, за да започне да реставрира архитектурния комплекс Агушеви конаци, строен в началото на 19 век. Мястото е подходящо едновременно за културен и селски туризъм, твърди собственикът на горите и конака. Близо до село Могилица, което е на 10 км от гръцката граница, се намира и пещерата Ухловица - една от големите атракции в района.

„Бамбукова къща" е нарекла центъра си за релакс и древна медицина Мая Димитрова. Тя вече е реконструирала и оборудвала собствено помещение от 50 кв. метра. Залата, в която ще посреща посетителите, е подредена за чаена церемония. Във второто помещение ще се извършват далекоизточни процедури за релаксиране - зонови масажи, акупресура, ароматерапия. Джакузи или друг вид терапевтична вана ще бъде монтирана в третия сектор на „Бамбукова къща". Начинаещата бизнесдама споделя, че идеята за името на фирмата й е дошла от значението, което има бамбукът в източната култура - дълголетие, грижа за ближния и усъвършенстване. Във всички зали ще звучи подходяща музика, а на чаша чай всеки от посетителите ще може да научи повече за древните методи на лечение, обяснява собственичката. Първоначално процедурите ще са по 5-6 лева, за да бъдат достъпни за повече пловдивчани. В разчета на бизнесплана си за първата година Мая Димитрова е предвидила оборот от близо 18 хил. лева. 10 хил. от тази сума ще бъдат използвани за покриване на разходите.

Емин Агушев и Мая Димитрова са сред 30-те безработни пловдивчани, които преминаха обучение по проекта „Център за бизнес старт" на Програма ФАР за развитие на човешките ресурси и насърчаване на предприемачеството в региона. Курсистите са повишили квалификацията си или са придобили новата професия „Икономист-мениджър", сподели инж. Розен Попов. По време на обучението, което продължи 5 месеца и половина, всеки от обучаващите се е получавал стипендия от 90 евро на месец, припомниха от РНТС.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Клиент: Преведох пари към собствената си сметка, а банката ми удъ...
Щурo и незабравимо събитие предстои край Пловдив
Обявиха ареста на Георги Георгиев за незаконен
Започнаха изкопни дейности в зелената площ пред "Пълмед", кметств...
Кметът на "Западен" потвърди за ново кръгово и нов светофар на "П...
Под засилена охрана в Пловдив пристигнаха 1 180 500 хартиени бюле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).