На почивка в "най-нещастната" държава в Европа: Разходка в Пловдив и още прекрасни места в България

Автор: Гено Петров
Коментари (3)
19:10 / 17.01.2024
18904
Данните на Евростат редовно обявяват България за най-нещастната страна в ЕС , Но на тези проучвания трябва винаги да се гледа с едно наум, пише британското издание "The Daily Telegraph".

Независимо дали търсите китни плажове около с Черно море, градове, кипящи от творчество и ехо от история, или пък заснежени планини, България със сигурност трябва да фигурира в списъка ви за "задължително посещение“ за 2024 г.

Нещо повече, тя е лесно достъпна от Обединеното кралство - полетите отнемат малко повече от три часа.

Остава само да си стегнете багажа – бански за Созопол, ски за Банско или удобни обувки за разходка из улиците на София и Пловдив? Прочетете и изберете.

Потопете се в историята и културата на кафенето в София

Не е изненадващо, че почти всички туристи, които започват своята одисея в България, първата им стъпка е столицата София.

София не може да се мери с богато историческо наследство, в сравнение с Рим, Париж или Атина, но все пак има своето място в културно отношение сред останалите европейски столици. Този динамичен град може да е станал столица едва през 1879 г., но историята му предшества признанието с около 7000 години – което го прави един от най-старите градове в Европа. Следите от миналото на София варират от архитектура на емблематичната катедрала "Александър Невски", чиито куполи са се превърнали в символ на града, до джамията Баня баши от османската епоха и археологическия парк "Антична Сердика", който показва останките от римския град. Музеите, които трябва да посетите, включват Софийският исторически музей, който се помещава в бившите градски бани, и Националният археологически институт.

По отношение на по-новата история за тези, които са заинтригувани от наследството на времето на социлизма – ще намерят много интересни неща и тук: както Националния дворец на културата, Ларгото (архитектурно трио, съставено от бившата централа на Българската комунистическа партия, Централният универсален магазин ЦУМ-София и кабинета на президента) и Музеят на социалистическото изкуство (натъпкан със статуи и произведения на изкуството от социалистическата епоха) предлагат вкус на София от комунистическата епоха.

След като сте се разходили в Градската градина или в парк Борисова градина, може да усетите съвременния привкус на София (с може би кафе или ракия) на "Витоша“, оживена пешеходна улица, осеяна с модерни бутици, кафенета и ресторанти. 

Влюбете се в културната столица на България

Що се отнася до историческите признания, София е изправена пред сериозна конкуренция от по-малката си сестра Пловдив, за който се твърди, че е най-старият постоянно населен град в Европа. Разположен на около 85 мили югоизточно от столицата, той е лесно достъпен с влак от София (има и няколко директни полета от Обединеното кралство) и бе обявен за Европейска столица на културата на България през 2019 г.

Сърцето на Пловдив е неговият завладяващ Стар град, лабиринт от калдъръмени улици, облицовани с безупречно реставрирани къщи от XIX-ти век. Още по-стар е Античният театър на Филипополис – добре запазено свидетелство за римското минало на града, построен през първи век сл. н. е. – който предлага панорамна гледка към околните хълмове и все още на него се поставят представления, концерти и др.

Квартал "Капана" е в сърцето на  съвременен Пловдив. Ситуиран е в оживен район, изпълнен с артистични пространства, бутикови магазини, кафенета и е сцена на някои от най-впечатляващите улични изкуства в града. Джумая джамия е олицетворение на многовековното наследство и разнообразните културни влияния на града.

Любителите на изкуствата задължително да посетят Градската художествена галерия. Центърът на Пловдив е пълен с прекрасни места, където ще може да се насладите на студена бира, заобиколени от изкуство, а често и музика на живо.

Качете се на пистите в Банско и Боровец

Известно е, че карането на ски не е евтина ваканция, но ако се чудите дали да предпочетете Вербие и Куршевел или българските куроти, то крайното ви решение трябва да е в полза на Банско или Боровец -  по-щадящо е за банковия ви баланс.

Ако искате да не се отдалечавате много от столицата, изберете Боровец. На малко повече от час път с кола от София, тук ще намерите покрити със сняг борови гори, управляващи повече от 35 мили склонове. Има много място за любители на свободния стил в снежния парк Бороспорт, а с традиционните балкански таверни и барове.

Банско е лицето на България, когато става въпрос за българските ски курорти. По-далеч от София (на около два часа път с кола), той се смята за най-добрия курорт за ски и зимни спортове на Балканите и си заслужава допълнителното разстояние. Все пак, в края на краищата, няколкко пъри са били домакин на Световните купи по ски алпийски дисциплини и сноуборд. Има повече от 45 мили писти, плюс естествената красота на Национален парк "Пирин" и дори Стар град, включен в списъка на ЮНЕСКО. Ако предпочитате да смените ските с планински обувки , посетете Пирин през лятото за преходи до връх Вихрен и Муратовското ледниково езеро.

Потопете се в слънцето на брега на Черно море

Гърция може да има Егейско и Йонийско море, но България има Черно море – и със средни юлски температури от около 23C, това е също толкова добро място за лятна почивка. Морските курорти Слънчев бряг и Златни пясъци, лесно достъпни чрез директни полети съответно до Бургас и Варна, привличат най-голямо внимание – но за да добавите доза култура към почивката си, струва си да помислите за пристанищните градове Несебър и Созопол вместо това.

И двете имат привлекателни плажове, но също така и атмосферни стари градове: разходка из Созопол означава разглеждане на крепостта Созопол от пети век, българските възрожденски къщи от 18-ти век и Археологическия музей; докато калдъръмените улици на Несебър са дом на исторически църкви и руини, включително укрепления и бани от византийската епоха. Созопол просто изпреварва Несебър в края на лятото, когато обаче фестивалът на изкуствата Аполония прожектира филми, концерти и изложби превземат града.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението с градския транспорт в Пловдив е критично
Пловдивчанин: Добре че жена ми издърпа детето!
Цвета Караянчева в община "Родопи": Имаме амбиция за открито упра...
Загадка от "Кючука": Кой е с предимство?
Чудесни новини за детето, малтретирано в Пловдив: Добре е и ходи ...
Наглостта на тарикатите в Пловдив няма край


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).