НБ "Иван Вазов" дигитализира периодичните издания

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:12 / 25.03.2019
1742
НБ "Иван Вазов" заедно с още 5 регионални културни институции реализира мащабен проект за дигитализация. Това означава, че потребителите ще могат чрез интернет да видят какво се съхранява във фондовете на библиотеката. В момента се работи върху дигитализацията на колекцията с периодичните издания.

НБ "Иван Вазов" има амбицията да дигитализира всички близо 500 заглавия от периодиката, които са излизали от началото на българския печат - от вестника на Иван Богоров през 1853-та, до 1944 година в Пловдив. Около 220 заглавия, което е почти половината, вече са онлайн и могат да бъдат разгледани. Сред тях има заглавия, които са излизали без прекъсване по 30 години, разказа за ПОТВ директорът Димитър Минев. Стриктно се спазва Законът за авторското право и се дигитализира всичко, което е безспорно притежание на библиотеката. От съвременния периоден печат в интернет е качено цялото течение на в-к "Стършел" от първия му брой през 1946-а до края на 2018-а. Онлайн е първият български независим и свободен вестник "Свобода", излизал през 1991-а, веднага след промените. Сега се преговаря за още два вестника - "Азбуки" и "Марица".

Димитър Минев, директор на НБ "Иван Вазов": "Дигитализираме ДВ от времето на неговото създаване 1879 до 1947-а . Това е един огромен период, в който всички течения и всеки брой на ДВ са дигитализирани и достъпни, което изисква технологично време, но съвсем скоро ще бъде факт".

Засега разглеждането на периодиката е само визуално. Предстои да се подпише договор с фирма, след което ще се премине към оптично разпознаване на информацията. Т.е. ще може, както в "Гугъл", по ключови думи, да се търси в съдържанието на целия печат.

Източник: ПОТВ

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).