Мюсюлмани, юдеи и християни пият заедно кафе в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
06:00 / 14.02.2020
2815
Представители на всички общности и религии в Пловдив ще се съберат днес на традиционното Кафе на толерантността, което се организира за 6-та поредна година. Събитието започва в 11.30 ч. в Джумая джамия и сe организира от Районното мюфтийство и Мюсюлманското настоятелство. Домакин на срещата е г-н Ахмед Пехливан, председател на настоятелството и член на Консултативния съвет на Фондация "Заедно“, която обединява дейността на различните общности в града под тепетата, в подкрепа на каузата за мирното съжителство и етническа толерантност.

Всяка година Кафето на толерантността напомня за хилядолетната история на града. Пловдив пази паметници на културата и емблематични места в отделните квартали, свързани с живота на известни родове евреи, италианци, турци, руснаци, арменци и др. Това е наследството, което днешните пловдивчани трябва да предадат на следващите поколения. Затова на този ден се събират заедно представители на управляващия и религиозния елит, журналисти, неправителствени и културни организации, млади хора от различните етноси. Пиенето на кафе е част от древните традиции на турската общност и се приема като знак за дългогодишно приятелство.

Очаква се да присъстват Главният мюфтия Д-р Мустафа Хаджи, областният управител Дани Каназирева, Генералният консул на Турция в Пловдив г-н Хюсейин  Ергани, дипломати, представители на Фондация "Заедно“ – мюсюлмани, юдеи, християни – православни и католици, на културни организации и др.

За първи път турската общност отправи покана за Кафе на толерантността през 2015 г., по повод годишнината от вандалския акт над джамията в центъра на Пловдив.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).